Η Ακολουθία αυτή περιέχει προσευχές που αναφέρονται στη Β’ Παρουσία του Χριστού, την Ανάσταση των νεκρών, την Παγκόσμια Κρίση και την αιώνια Βασιλεία του Θεού. Η Ακολουθία αυτή τελείται τα μεσάνυχτα και βοηθάει τους πιστούς να περιμένουν τον Χριστό «ἐν μἐσῳ τῆς νυκτός». Η ωραία αυτή προσευχή της Εκκλησίας μας διαβάζεται τα Μεσάνυχτα στα Μοναστήρια και τις ιερές Αγρυπνίες. Στους Ναούς των πόλεων διαβάζεται –προαιρετικά– το πρωί, πριν από τον όρθρο.

Η ιερή αυτή Ακολουθία της Εκκλησίας μας, που περιέχεται στο λειτουργικό βιβλίο «Ωρολόγιον το Μέγα», τελείται κάθε πρωί είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με τη Θεία Λειτουργία (πριν από τη Θεία Λειτουργία).

Είναι τέσσερις ιερές Ακολουθίες που αντιστοιχούν στις 4 βασικές του εβραϊκού (ρωμαϊκού) 24ώρου:

Α’ Ώρα = 6 π.μ.

Γ’ Ώρα = 9 π.μ.

ΣΤ’ Ὠρα =12 μ.

Θ’ Ώρα = 3 μ.μ.

Η Ακολουθία της Θ’ Ώρας γίνεται λίγο πριν τον Εσπερινό.

Οι Ακολουθίες αυτές περιλαμβάνουν τις προσευχές που λένε οι Χριστιανοί πριν και μετά το φαγητό τους.

Προσευχή πριν το φαγητό:

Χριστὲ ὁ Θεός, εὐλόγησον τὴν βρῶσιν καὶ τὴν πόσιν τῶν δούλων σου, ὅτι Ἅγιος εἶ, πάντοτε· νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Προσευχή μετά το φαγητό:

Εὐχαριστοῦμέν σοι, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὅτι ἐνέπλησας ἡμᾶς τῶν ἐπιγείων σου ἀγαθῶν· μὴ στερήσῃς ἡμᾶς καὶ τῆς ἐπουρανίου σου βασιλείας· ἀλλ᾿ ὡς ἐν μέσῳ τῶν Μαθητῶν σου παρεγένου Σωτήρ, τὴν εἰρήνην διδοὺς αὐτοῖς, ἐλθὲ καὶ μεθ᾿ ἡμῶν, καὶ σῶσον ἡμᾶς.

Καθημερινή Ακολουθία της Εκκλησίας μας, που ψάλλεται κάθε απόγευμα (ή βράδυ). Χαρακτηριστικά μέρη του Εσπερινού είναι ο Προοιμιακός Ψαλμός (103), το «Κύριε Ἐκέκραξα», το «Φῶς Ἱλαρόν» κ.λ.π.

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Δεκέμβριος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved