karkinos aprilios 2016 problepseis kosta lefaki bΗ πρωταπριλιά στη συνείδηση των περισσότερων παραπέμπει συνήθως στον ελαφρό χαρακτήρα που έχει δοθεί από την παράδοση σε αυτή την ημέρα. Κι είναι εξαιρετικά περίεργο πολλές φορές, πόσο ζήλο επιδεικνύουν οι άνθρωποι, προκειμένου να σχεδιάσουν την τέλεια φάρσα για την «μεγάλη αυτή ημέρα». Δαπανούνται χρόνος, χρήματα και κινητοποιείται όλος ο νους, ώστε να τηρηθούν όλα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.

1η Απριλίου 1955… Την ίδια ημέρα που τίθενται σε εφαρμογή κάθε λογής φάρσες και αστεία, φτάνει και η ώρα για την υλοποίηση ενός διαφορετικού σχεδίου…30 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, ξημερώματα 1ης Απριλίου, εκκωφαντικές εκρήξεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Ο Άγγλος κατακτητής αιφνιδιάζεται. Ίσως περνάει από το μυαλό του πως πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο. Όμως ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου ενάντια στην αγγλική κυριαρχία, είναι γεγονός! Τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ δρουν συντονισμένα, προσηλωμένα στον κοινό τους στόχο και σκορπίζουν ταραχή στον κατακτητή. Δείχνουν ότι είναι παρόντες, ότι είναι έτοιμοι να δώσουν και τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας τους. Και το κάνουν.

Μόδεστος Παντελή, ο πρώτος νεκρός του αγώνα, «πέφτει» από ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να κόψει ηλεκτροφόρα σύρματα, για την αποτελεσματικότερη δράση των συντρόφων του. Από τότε πολλοί των ακολούθησαν. Περιφρονώντας ό,τι επίγειο και πρόσκαιρο, πολλοί έδωσαν τον εαυτό τους και ρίχτηκαν στον αγώνα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι περισσότεροι ήταν νέοι… Κι όμως, είχαν τη σύνεση και τη σοφία που αρμόζει σε πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία. Θα μπορούσαν να χαρούν τα νιάτα και τη ζωή τους, μακριά από τις έγνοιες και τις υποχρεώσεις. Κάποιοι από αυτούς ήταν φοιτητές μακριά από τη χώρα τους. Γιατί λοιπόν να ενδιαφερθούν τόσο για αυτήν; Αξιοθαύμαστο πραγματικά πόση ωριμότητα μπορεί να δείξει ορισμένες φορές η νεανική ψυχή! Προτίμησαν να δώσουν προτεραιότητα σε ό,τι έχει ουσιαστική σημασία κι ας στερήθηκαν οι ίδιοι τα νιάτα τους και την ίδια τους τη ζωή.

Πρότυπο για μας τα παλληκάρια της Μεγαλονήσου. Για την τόλμη, την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά τους. Για τις σωστές προτεραιότητες και τις αξίες που είχαν στη ζωή τους. Αναπόφευκτα γίνεται η σύγκριση. Άραγε θα μπορούσαμε ποτέ κι εμείς να φανούμε αντάξιοί τους; Αν χρειαστεί να αντισταθούμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα ιδανικά μας, θα τα καταφέρουμε; Ή θα προτιμήσουμε να ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής, όπως και οι περισσότεροι; Την εύκολη λύση και την υποταγή; Ας γίνει λοιπόν η θυσία τους τροφή για σκέψη και συνομιλία με τον εαυτό μας με την ευχή να καταφέρουμε κάποτε να τους μιμηθούμε…

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved