σταυροςΑπόγευμα 13 του Σεπτέμβρη και ο δρόμος μου με βγάζει στην αγορά. Ο κόσμος πολύς, μπαινοβγαίνει στα καταστήματα, κοιτάζει τις βιτρίνες, κάνει έρευνα αγοράς προτού τελικά ψωνίσει…


Έξω από ένα κοσμηματοπωλείο, γυναίκες όλων των ηλικιών συνωστίζονται στη βιτρίνα. Πλησιάζω… «Έχει όλους τους σταυρούς σε προσφορά, έλα γρή¬γο¬ρα!», ακούω μια μεσήλικη κυρία να παροτρύνει κάποια άλλη που βρίσκεται στην άλ¬λη άκρη της γραμμής του τηλεφώνου της. Κοντοστέκομαι και ρίχνω μια ματιά στη φορτωμένη προθήκη του καταστήματος. Σταυροί όλων των ειδών, μικροί και μεγάλοι, χρυσοί κι ασημένιοι, με πολύτιμες πέτρες, σκαλιστοί, ανάγλυφοι, όλοι τους πραγματικό κόσμημα, περιμένουν να στολίσουν έναν γυναικείο ή έναν παιδικό λαιμό… Ασυναίσθητα, κοιτάζω τον σταυρό που φορώ. Είναι ένας μικρός ξύλινος σταυρός από Τίμιο Ξύλο, χωρίς ιδιαίτερα στολίδια και σκαλίσματα, που μοιάζει ευτελής μπροστά στα κοσμήματα που υπάρχουν στην προθήκη… Άραγε…

Ο ήχος της καμπάνας από την κοντινή εκκλησία με βγάζει από τις σκέψεις μου. «Αύριο γιορτάζουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού», αναλογίστηκα. Και καθώς προχωρώ για να βρεθώ για λίγο στο ναό, έστω να ανάψω ένα κερί, ο νους μου ταξιδεύει κι αυτός. Μία ευλαβική επιθυμία της της αγίας Ελένης, μητέρας του Αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, είναι το ξεκίνημα αυτής της γιορτής:να βρει τα σημεία όπου σταυρώθηκε, ετάφη κι αναστήθηκε ο Χριστός και να ανεγείρει ναούς. Πόσοι θα γέλασαν στο άκουσμα της επιθυμίας της!

Πόσοι θα αποκάλεσαν ανόητη, παράτολμη, ανώφελη, σκανδαλώδη την πράξη της! Κι όμως η Αγία Ελένη επιμένει στην προσπάθειά της ώσπου το 335, σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς ιστορικούς, με θεϊκή επέμβαση βρίσκει στον λόφο του Γολγοθά θαμένο τον Σταυρό του Κυρίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου ο πατριάρχης Μακάριος τόν ύψωσε πάνω στόν Γολγοθά. Πολλές μαρτυρίες υπάρχουν για τη δύναμη που εξέπεμπε. Λέγεται δε ότι όταν κάποτε οι ειδωλολάτρες Πέρσες λεηλάτησαν τα Ιεροσόλυμα και τα πρσκυνήματα, πήραν μαζί τους τον Σταυρό. Εξαιτίας των θαυμάτων που επιτέλεσε μπροστά στα μάτια τους τον θεώρησαν μαγικό και τον λάτρευαν χωρίς να ξέρουν τίποτα γι» αυτόν.

«Μεγάλη του Σταυρού σου, Κύριε, η δύναμις!», ψιθυρίζω… Ο Σταυρός που για κάποιους αποτελούσε σκάνδαλο και μωρία, για την αγία ισαπόστολο Ελένη και τους πιστούς όλων των αιώνων είναι δύναμη και σοφία Θεού. Μας δίνει την ελπίδα της Ανάστασης. Κρεμασμένος πάνω μας μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός είναι συνεχώς δίπλα μας και μας προστατεύει.
«Ναι», σκέφτομαι και νιώθω μια δύναμη και ένα καύχημα μέσα μου. «Ο απλός ξύλινος Σταυρός που φορώ είναι«ο φύλαξ πάσης της οικουμένης», είναι «των πιστών το στήριγμα» και «των δαιμόνων το τραύμα»».

Όσο απλός κι αν φαίνεται, το αίμα που χύθηκε πάνω του μου υπενθυμίζει πως «αξίζει»! Και είναι πάντοτε «σε προσφορά» για καθέναν που ζητά δύναμη και ενθάρρυνση στις δυσκολίες. «Αξίζει» ο σταυρός και αξίζει να τον φορώ πάνω μου για να απολαμβάνω την προστασία του από κάθε κακό και να με γεμίζει με χαρά, ειρήνη και δύναμη στον καθημερινό μου αγώνα!
«Χαίροις ὁ ζωηφόρος Σταυρός, τῆς εὐσεβείας τὸ ἀήττητον τρόπαιον, ἡ θύρα τοῦ Παραδείσου, ὁ τῶν πιστῶν στηριγμός, τὸ τῆς Ἐκκλησίας περιτείχισμα…», ακούω καθώς μπαίνω στον μικρό βυζαντινό ναό. Ο Εσπερινός πλησιάζει στό τέλος του… Η μεγάλη γιορτή της Υψώσεως έχει αρχίσει!

Αγριππίνα

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved