28η οκτωβρηΦέτος είναι η 74η επέτειος της έναρξης του πολέμου εναντίον των Ιταλών, των Βουλγάρων και των Γερμανών.Ήταν 28 Οκτωβρίου 1940 όταν οι Ιταλοί ζήτησαν να παραδώσουμε τη γη, την πίστη και τα ιδανικά μας. Ήταν 28 Οκτωβρίου 1940 όταν ακούστηκε από άκρη σε άκρη σε όλη την ελληνική γη το βροντερό «ΌΧΙ» στους επίδοξους κατακτητές, και συνάμα μια υπόσχεση να πολεμήσουμε για την πατρίδα, την πίστη και τη λευτεριά.

Αλήθεια, όμως, γιατί γιορτάζουμε μια μέρα που σηματοδότησε την έναρξη ενός πολέμου που έληξε με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα, με τόσους νεκρούς και τραυματίες; Γιατί; Γιατί η 28η Οκτωβρίου κουβαλά πάνω της κάτι απ’ το αδούλωτο φρόνημα των Ελλήνων. Το ξεσήκωμά της ανακαλεί στη μνήμη μας όλους τους αγώνες της ελληνικής φυλής για τη μυριάκριβη τη λευτεριά. Ο αέρας της φέρνει ώς εμάς κάτι απ ́ την πνοή που φλόγισε κάποιες απλές και άσημες καρδιές και τις ύψωσε στο πάνθεο των ηρώων. Ανάμεσά τους προβάλλουν μορφές αταίριαστες με το σκηνικό του πολέμου… Οι γυναίκες συνεισφέρουν κι αυτές για την επιτυχή έκβαση των μαχών. Κουβαλούν στις πλάτες τους προμήθειες και πυρομαχικά. Ανεβάζουν στα χιονισμένα και απόκρημνα βουνά της Πίνδου πολεμοφόδια, ρούχα, τρόφιμα, γράμματα, αλλά και λόγια που αποτελούν παρηγοριά και παραμυθία για τους στρατιώτες. Κάθε βήμα προς τα ψηλά και μια προσευχή για τους δικούς τους, για όσους πολεμούν για την πίστη και την πατρίδα, για όσους χάθηκαν στη μάχη. Τα βήματά τους αργά, λόγω του κρύου, του χιονιού, του φορτίου, αλλά και του κινδύνου. Τα βήματά τους αργά, μα σταθερά∙ πρέπει να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, να παραδώσουν απαιτούμενα σε όσους βρίσκονται στο μέτωπο. Πώς έχουν ένα τόσο ελεύθερο πνεύμα που τους οδηγεί στην αυτοθυσία; Ποιος άραγε τους δίνει δύναμη να αντέξουν; Το μυστικό θα σ» το πουν τα μάτια τους. Αυτά τα μάτια που βουρκωμένα την ώρα της δυσκολίας, της αγωνίας και του κινδύνου, στρέφονται στον ουρανό και ζητούν τις πρεσβείες της Παναγίας μας. Μάνα κι Εκείνη, μάνες κι αυτές… μιλούν την ίδα γλώσσα της αγάπης. Μαζί της ανηφορίζουν για να παραδώσουν στους αγωνιστές εφόδια υλικά και πνευματικά, για να συνεχίσουν να πολεμούν για τα ιδανικά μας. Αγία σκέπη η Πλατυτέρα των ουρανών σκεπάζει τις γυναίκες, τις προστατεύει στον δύσκολο και κοπιαστικό αγώνα τους. Παράλληλα, σκέπει και τους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο, τους δυναμώνει, τους ανδρειώνει και τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα για την απώθηση των εχθρών της πίστης και της πατρίδας. Σε λίγες μέρες, το ημερολόγιο θα δείξει 28 Οκτωβρίου. Γιατί γιορτάζουμε και τιμούμε αυτή την ημέρα; Γιατί αυτή τη μέρα τιμούμε όσους πολέμησαν κι έπεσαν για την πατρίδα, όσους αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στους κατακτητές, όσους είπαν με λόγια και με έργα το ΟΧΙ. Γιατί αυτή τη μέρα δοξάζουμε τον Θεό που μας ελέησε, χαρίζοντάς μας την ελευθερία της πατρίδας μας, και την Παναγία που αποτέλεσε σκέπη και προστασία για όλους εμάς. Γιατί αυτή τη μέρα ευχόμαστε μυστικά, οι επόμενες γενιές να σταθούμε άξιοι του δώρου της ελευθερίας που μας δόθηκε.

Αγριππίνα

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Δεκέμβριος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved