6

14 Μαρτίου 1957.Μία εφηβική καρδιά έπαψε να χτυπά. Πήρε μιαν Ανηφοριά για να βρει τη Λευτεριά!

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στη Τσάδα της Πάφου στις 26 Φεβρουαρίου 1938. Από μικρός είχε δύο αγάπες, την αγάπη στο Θεό και την αγάπη στην πατρίδα. Θαρρείς πως είχε καταλάβει ότι η ζωή του θα ήταν μικρή και έζησε τα παιδικά του χρόνια γεμάτα, προετοιμάζοντας τον εαυτό του για την ώρα της κλήσης.

Στα γυμνασιακά του χρόνια οργανώνει μαζί με τους συμμαθητές του διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Χαρακτηριστικά, όταν το 1953 στολίζεται η Κύπρος με αγγλικές σημαίες για τον εορτασμό της στέψης της νέας βασίλισσας, ο Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό του Γυμναστηρίου της Πάφου, κατεβάζει και κατασχίζει την αγγλική σημαία, γεγονός που ξεσηκώνει όλη τη νεολαία. Αργότερα το 1955, σε μία άλλη διαδήλωση ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται. Η δίκη του ορίζεται για τις 6 Δεκεμβρίου, με κατηγορία τη συμμετοχή σε οχλαγωγία.

Δεν μπορούσε να δεχθεί η νεανική του ψυχή ότι θα φυλακιστεί και δεν θα μπορεί να προσφέρει στον αγώνα. Γίνεται, λοιπόν, επίσημα μέλος της ΕΟΚΑ. Αφήνει γονείς, αδέλφια και συμμαθητές και με τη συνείδηση ότι ίσως να μην τους ξαναδεί φεύγει στα βουνά αναζητώντας λίγο αέρα ελεύθερο. Θησαυρός για εμάς τα ποιήματά του, που δείχνουν το μεγαλείο της ψυχής του:

« Για σένα, Κύπρο, αθάνατη, πατρίδα τιμημένη,

θα δώσω απ’ το αίμα μου κάθε σταλαγματιά.»

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956, ο 18χρονος και οι συναγωνιστές του πέφτουν σε αγγλική ενέδρα. Οι άλλοι διαφεύγουν, ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται. Η δίκη του γίνεται στις 25 Φεβρουαρίου 1957 με την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης οπλισμού. Ο Ευαγόρας κοιτά τη μητέρα του και της ζητά να είναι ψύχραιμη ό,τι κι αν ακούσει. Επίσης δεν αφήνει περιθώρια υπεράσπισης στους δικηγόρους του, αλλά παραδέχεται: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκανα, το έκανα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερία του. Τίποτε άλλο.»

Η επίσημη καταδίκη του είναι « θάνατος δι’ απαγχονισμού».941e54e30deb1ae241bf6c7754e0b95c l

Τα βασανιστήρια που υπέστη, όπως και όλοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, είναι φρικτά. Ασταμάτητοι ξυλοδαρμοί, ενέσεις ( οροί αλήθειας) και ό,τι πιο απάνθρωπο μπόρεσε κάποιος Άγγλος ή Τούρκος να σκεφτεί.

12 Μαρτίου 1957. Παρόλο που επιστρατεύθηκαν επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να μην εκτελεστεί η απόφαση, ο Ευαγόρας γράφει το ύστατο γράμμα. Είναι η πιο όμορφη ώρα της ζωής του, γιατί αντλεί ελπίδα και δύναμη από τον Κύριο του και ξέρει πως σε λίγο θα είναι κοντά του. Εξομολογείται και κοινωνεί. Ζητά από τους δικούς του να μην λυπούνται, να του ανάψουν μία λαμπάδα και να προσεύχονται. Προσεύχεται κι ο ίδιος μέχρι το τέλος. Τελευταία του ευχή να είναι ο τελευταίος που απαγχονίζεται, να σωθούν οι άλλοι! Ξημερώματα 14ης Μαρτίου. Οι φυλακές σείονται, οι μελλοθάνατοι τραγουδούν και ψάλλουν και ο Ευαγόρας οδηγείται με θάρρος στην αγχόνη. Ψάλλει κι εκείνος μέχρι που η καταπακτή κόβει τον ειρμό του.

Ο Θεός τόσο πολύ τον αγάπησε, που πραγματοποίησε την τελευταία του επιθυμία. Την άλλη μέρα έγινε ανακωχή και γλίτωσαν 20 μελλοθάνατοι. Ήταν ο τελευταίος που κρεμάστηκε. Οι Άγγλοι τον έθαψαν στα Φυλακισμένα Μνήματα γιατί ακόμη και νεκρό, τον ήθελαν φυλακισμένο!

Ταβιθά.

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved