Kostas Perrikos4 Φεβρουαρίου 1943. Ο αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας Κώστας Περρίκος εκτελείται στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς.

Γεννήθηκε στη Χίο το 1905. Φτωχόπαιδο και ορφανός. Στα 21 του χρόνια, η αγάπη του για την πατρίδα τον οδήγησε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας στο Σέδες της Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1932 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. Εν τω μεταξύ, το 1929 παντρεύτηκε τη Μαρία Δεληγεώργη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Το 1940, πολέμησε στην πρώτη γραμμή του Μετώπου, αλλά όταν έπεσε το Μέτωπο, δεν μπορούσε να παραιτηθεί από τον αγώνα για την πατρίδα. Έτσι, ίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση «Στρατιά των Σκλαβωμένων Νικητών», η οποία την 1η Οκτωβρίου 1941 μετονομάστηκε σε «Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Ελλήνων», γνωστή με τα αρχικά ΠΕΑΝ. Ο Περρίκος αναλάμβανε βομβιστικές επιθέσεις σε γραφεία και κτίρια των Γερμανών.

Κορυφαία αντιστασιακή του ενέργεια με ισχυρή απήχηση και στην Ευρώπη, ήταν η ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ (Εθνικό – Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση). Η τελευταία ήταν ουσιαστικά μία καμουφλαρισμένη οργάνωση των κατακτητών. Συγκεκριμένα, στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waf­fenSS. Τέτοιες οργανώσεις είχαν ιδρύσει σ΄ όλες τις κατακτημένες χώρες οι Γερμανοί για να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους.

Μετά από το συγκεκριμένο ισχυρό χτύπημα η Γκεστάπο, κατόπιν προδοσίας, συνέλαβε τον Κώστα Περρίκο κι άλλους 12 συναγωνιστές. Τους μετέφεραν όλους στα ανακριτικά γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά, όπου τους βασάνισαν άγρια προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες. Ωστόσο, οι αγωνιστές δεν υπέκυψαν. Ο Περρίκος τελικά, στις 31 Δεκεμβρίου 1942 καταδικάστηκε σε θάνατο και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, στο κελί 12, των μελλοθανάτων.

Στις 23 Ιανουαρίου 1943 του επέτρεψαν να δει για τελευταία φορά την οικογένειά του. Το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσής του, στην Καισαριανή.

Πριν εκτελεσθεί, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων κι απευθυνόμενος στους Γερμανούς εκτελεστές του τους είπε: «Δεν αισθάνομαι τίποτε εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Έλληνας αξιωματικός της Αεροπορίας, Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ».

Οι Γερμανοί αξιωματικοί, που τους μετέφραζαν τα λόγια του, τον χαιρέτησαν στρατιωτικά.

Ηθικό ύψος εκπέμπει και το τελευταίο του γράμμα στη γυναίκα του:

«Μαρία μου,

μου μένουν ακόμη λίγα λεπτά ζωής. Και στις τελευταίες μου στιγμές θα σ» αγαπώ και θα σε θυμάμαι. Φίλησέ μου τ» αγγελούδια μας. Οι φίλοι μου ας κάμουν το χρέος τους. Πεθαίνω για την Ελλάδα και θυμάμαι την τελευταία στροφή του ύμνου του Μιστράλ: «Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα, τι θεία δάφνη! μια φορά κανείς πεθαίνει». Εγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Αγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για την δική τους πατρίδα αγωνίζονται κι» εκείνοι οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίσει, αλλά να μας ενώσει στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους.»

Κ. Περρίκος προς Μαρία Περρίκου, Φυλακαί Αβέρωφ, κελί 12.

4 Φεβρουαρίου 1943, ώρα 5.20΄ π.μ.

Στις 7.30 π.μ., αφού φώναξε «Ζήτω η Ελλάς!», έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Μετά τον θάνατό του το Υπουργείο Αεροπορίας τον προήγαγε στο βαθμό του Αντισμηνάρχου επ’ ανδραγαθία. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1987 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Περρίκου στην οδό Γλάδστωνος στην Αθήνα, όπου βρισκόταν το κτίριο της ΕΣΠΟ.

Μακάρι και οι σύγχρονοι Έλληνες να χαρακτηρίζονταν από τέτοιο αγνό πατριωτικό φρόνημα!

Παναγιώτα Κοντολέων

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved