Νίκος ΜαγγίτσηςΔεν είναι λίγο να σχεδιάσεις, να οργανώσεις και να υλοποιήσεις ένα ταξίδι στα Ιμαλάια, με ανάβαση στην κορυφή του, το Έβερεστ. Χρειάζεται να προηγηθούν σκληρές και μεγάλες αναβάσεις.
Ο Νίκος Μαγγίτσης, ο μοναδικός Έλληνας που ανέβηκε στις 7 ψηλότερες κορυφές των αντίστοιχων ηπείρων του πλανήτη (Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Β.Αμερική, Ν.Αμερική, Ανταρκτική και Ωκεανία), ανάμεσα σ΄ αυτές και το Έβερεστ, ξεκίνησε να σκαρφαλώνει στα βράχια της Αγριάς, στο Πήλιο, από το 1984 σε ηλικία 16 ετών. Μέχρι το 1994 είχε περπατήσει σχεδόν σε όλα τα ελληνικά βουνά και είχε αναρριχηθεί σε σημαντικές διαδρομές σε μεγάλα αναρριχητικά πεδία.
Καθοδηγούμενος από το πνεύμα του ανήσυχου ανθρώπου και την ισχυρή θέληση για το ψηλότερο, το δυσκολότερο, το πρωτοποριακό συμμετείχε σε 30 ορειβατικά ταξίδια σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Ωστόσο, αυτό που του έδωσε το έναυσμα για τις απρόσιτες κορυφές ήταν η ανάβασή του στο Κιλιμάντζαρο. «Εκεί ανακάλυψα ότι οι οροσειρές προσφέρονται, μεταξύ των άλλων, για να βάζουμε στόχους. Κι ανάλογα με την επιτυχία ή την αποτυχία κάθε φορά να μαθαίνουμε και να αποκτάμε εμπειρίες», αναφέρει ο ίδιος.
Τον Ιανουάριο του 2003 έφτασε στην Ανταρκτική στο βουνό Βίνσον, το πιο παγωμένο βουνό στον κόσμο. Η ταχύτητα του ανέμου εκεί είναι 50 μίλια και η θερμοκρασία βρίσκεται μόνιμα γύρω στους –50 βαθμούς Κελσίου. Μετά από υπερπροσπάθεια του Έλληνα ορειβάτη και των δύο Αμερικανών συναθλητών του, η ελληνική σημαία κυμάτισε για πρώτη φορά πάνω στο κρυστάλλινο λευκό του Βίνσον. Επιπλέον, ξεχωριστή ήταν η εμπειρία του κατά την ανάβασή του στο βουνό Κάρστενλ στην Ωκεανία. Για να φτάσει στη βάση αυτού του βουνού πέρασε μέσα από φυλές ανθρωποφάγων και δύσβατα δάση.
Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να ανεβεί κανείς τέτοιες κορυφές! Ιδιαίτερα όταν γνωρίζει τους κινδύνους που φιλοξενούν. Ο Ν. Μ. ήξερε ότι θα έρθει αντιμέτωπος με άσχημες καιρικές συνθήκες, θα συναντήσει χιονοστιβάδες και θα βρεθεί σε κατολισθήσεις. Γνώριζε ότι τα ατυχήματα θα είναι μόνιμος σύντροφός του και η χαμηλή βαρομετρική πίεση και η έλλειψη του οξυγόνου ( ιδιαίτερα σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 7.800 μ) θα τον εισήγαγαν στη λεγόμενη “ζώνη θανάτου”, εκεί που ο άνθρωπος για να αναπνεύσει χρειάζεται ειδικά μείγματα οξυγόνου. «Όλες οι χιονοθύελλες και οι δυσκολίες», έλεγε «είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το σημαντικό είναι να μη νιώθεις παράσιτο μέσα σε όλα αυτά, αλλά να τα απολαμβάνεις».
Σε γενικές γραμμές καλός ορειβάτης είναι ο … ζωντανός ορειβάτης, υποστηρίζει ο ίδιος. Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει είναι η ισχυρή θέληση, η υπομονή και η επιμονή, ενώ η αρχή και το τέλος είναι η συνεχής σωστή και σκληρή προετοιμασία. Είναι ανάγκη να γνωρίζει ο ορειβάτης ότι «στο βουνό δεν υπάρχει πολυτέλεια για δοκιμές και πρόβες. Σε υψόμετρο πάνω από 7.000 μέτρα υπάρχει χρόνος για μία και μόνο παράσταση»!
Ο Νίκος Μαγγίτσης, κρατώντας μέσα του την αγάπη για την πατρίδα και το σεβασμό προς αυτήν, υψώνει την ελληνική σημαία στις πιο απρόσιτες περιοχές του πλανήτη. Μέσα από την προσπάθειά εκπέμπει το μήνυμα πως για να φτάσει κανείς ψηλά, για να πετύχει κάτι μεγάλο, κάτι που αξίζει, πρέπει να το θέλει ό,τι κι αν του στοιχίσει. Σε κανένα τομέα δεν πετυχαίνει κανείς όταν πηγαίνει με … χαλαρή διάθεση: «πάμε κι αν κουραστούμε γυρίζουμε». Όχι! «Πάμε και σταματάμε … μόνο στην κορυφή!». Έτσι κατέκτησε ο ίδιος τις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Έτσι μπορούμε κι εμείς να ξεκινήσουμε γιά ό,τι όμορφο λαχταρούμε! Ὁ Θεός χαρίζεται σ’ αυτούς που αγωνίζονται· ας μην το ξεχνούμε…
Αγωνίστρια

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved