agios eleutherios agia anthiaΤο σκηνικό ήταν γνωστό για τους πρώτους χριστιανούς. Μια αυτοκρατορική διαταγή που όριζε τη θανατική ποινή με την κατηγορία «χριστιανός», ένα στάδιο κατάμεστο από το χαιρέκακο ειδωλολατρικό πλήθος και άγρια πεινασμένα ζώα που ανυπόμονα περίμεναν το θήραμά τους.

Σε λίγο εμφανίζονται οι δήμιοι σέρνοντας τον μελλοθάνατο. Τα σχισμένα του ρούχα μοιάζουν να είναι ιερατικά και στο βασανισμένο του πρόσωπο υπάρχουν ακόμη ίχνη πως είναι νέος.

Στη μορφή του οι εξαγριωμένοι θεατές βλέπουν έναν εχθρό, που τόλμησε να ασκήσει δημόσια έλεγχο στον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο για την πίστη των θεών, και που προσηλυτίζει ειδωλολάτρες στην παράνομη πίστη των χριστιανών. Αντίθετα, οι πιστοί του Χριστού βλέπουν τον πολυφημισμένο, σεβαστό τους επίσκοπο έτοιμο να ακολουθήσει το παράδειγμα των μαρτύρων. Λυπούνται που βλέπουν για τελευταία φορά τον αγαπημένο τους ποιμένα, δοξολογούν, όμως, τον Θεό που γνώρισαν και αγιαστήκαν από εκείνον για τον όποιο τώρα ανοίγει η Αγκάλη του Παραδείσου.

Εκεί μέσα στο διχασμένο πλήθος μια ψυχή προσφέρει τη δική της θυσία στο Θεό. Τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια της καίγονται σαν θυμίαμα πάνω στην πυρωμένη της καρδιά. Η ευσεβέστατη Ανθία προσεύχεται για τον μονάκριβο γιο της. Να μην πάνε οι κόποι της χαμένοι, να μην λυγίσει ο Ελευθέριος μπρος στον θάνατο. Μπροστά από τα μάτια της περνάει όλη της η ζωή. Ήταν νέα κοπέλα όταν έμεινε χήρα με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά. Τότε, σχεδόν απελπισμένη όπως ήταν, άκουσε για πρώτη φορά το κήρυγμα των μαθητών των πρώτων αποστόλων. Από κείνη τη στιγμή, βρήκε η Ανθία την αληθινή χαρά και πίστεψε με όλη της την καρδιά στον Κύριο. Καθημερινός της αγώνας ήταν να μεταδώσει και στον Ελευθέριο αυτήν την αγάπη, να γίνει και εκείνος χριστιανός. Πόσο καμάρωνε μυστικά μέσα της καθώς ο γιος της μεγάλωνε και όλοι μιλούσαν για την αρετή του; Ποσό ευχαρίστησε τον Θεό που την αξίωσε να τον δει επίσκοπο, υπηρέτη του Χριστού και της Εκκλησίας;

Σε λίγο, ανοίγει η σιδερένια πόρτα και τα άγρια ζώα ορμούν στην αρένα. Η Ανθία τώρα κλείνει τα μάτια και προσεύχεται με όλη της την δύναμη. Αυτή η δύναμη της προσευχής της μάνας κάνει τα θηρία να στέκονται αδύναμα μπροστά στο ιλαρό πρόσωπο του Ελευθέριου. Οι χριστιανοί ενθουσιασμένοι παραβλέπουν τον κίνδυνο και ξεσπούν σε αλαλαγμούς: «Μέγας ο Θεός των χριστιανών!». Μαζί τους ενώνουν τη φωνή και την πίστη τους πολλοί θεατές, που ομολογούν πίστη στον Χριστό! Ο αυτοκράτορας δεν αντέχει άλλο το θέαμα και τις ιαχές. Δίνει εντολή να αποκεφαλίσουν τον επίσκοπο Ελευθέριο. Χωρίς να χάσουν λεπτό οι δήμιοι, υπακούν.

Το αγιασμένο αίμα ενός ακόμη μάρτυρα ποτίζει το αμφιθέατρο της Ρώμης. Η Ανθία δεν μπορεί πια να στέκεται ως θεατής στην κερκίδα. Τρέχει να αγκαλιάσει το μαρτυρικό σώμα του γιου της, να πάρει την ευλογία του. Έχει, άλλωστε, το δικαίωμα σαν μητέρα να τον αποχαιρετήσει. Η οργή όμως του αυτοκράτορα δεν έχει ξεθυμάνει. Ήταν μεγάλη η προσβολή που δέχτηκε, γι» αυτό πρέπει κάποιος ακόμη να πληρώσει. Σε λίγο, λοιπόν, η Ανθία θα συναντήσει τον αγαπημένο της γιο εκεί «όπου χοροί των αγίων».

Τα ευλογημένα λείψανα της μητέρας και του γιου που κείτονταν αγκαλιασμένα στο στάδιο δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους θεατές. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν στον Χριστό και μαρτύρησαν την ιδία μέρα. Η εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 15 Δεκεμβρίου μαζί με την ευλογημένη μητέρα και τον άγιο αρχιερέα γιο της.

«Η Αγία Ανθία, η μήτηρ του Αγίου Ελευθερίου,

Περιχυθείσα τω του υιού νεκρώ, ξίφει τελειούται»

Ταβιθά

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved