καπεταν Κωττας
Ο αετός των Κορεστίων

27 Σεπτεμβρίου 1905 ο αετός των Κορεστίων Καπετάν Κώττας αφήνει την τε¬λευταία του πνοή στο Μοναστήρι, περιοχή που βρίσκεται σήμερα στην χώρα των Σκοπίων.

Γεννήθηκε στη Ρούλια, το σημερινό χωριό Κώττας το 1863. Εἶναι ἡ ἐποχή τῶν ἀναβρασμῶν στή Βαλκανική χερσόνησο. Το 1897 οργανώνονται ένοπλα βουλγαρικά σώματα και αναλαμβάνουν επεκτατική δράση στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες προσπαθούν να προσαρτήσουν τα ελληνικά χώματα με βίαιο εκσλαβισμό του ελληνικού πληθυσμού και την υποταγή στην Εξαρχική εκκλησία τους. Στρέφονται εναντίον των κληρικών και των προκρίτων που είναι αντίθετοι στα βουλγαρική σχέδια. Εκατοντάδες Έλληνες υπήρξαν θύματα των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Πολλά χωριά καταστράφηκαν και εκκλησίες που αρνούνταν να υπαχθούν στην Εξαρχία λεηλατήθηκαν.

Ο εκσλαβισμός πλήττει και την περιοχή των Κορεστίων. Οι κάτοικοι πλέον μιλούν και μαθαίνουν στα παιδιά τους τη γλώσσα των Βουλγάρων που με τη βία των όπλων τους επιβάλλουν. Η καρδιά όμως συνεχίζει να χτυπά ελληνικά και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το οποίο αποσχίσθηκε η Βουλγαρική Εξαρχία. Ο καπετάν Κώττας, με το ψευδώνυμο ο αετός των Κορεστίων, αναλαμβάνει δράση για να υπερασπιστεί τα ελληνικά χωριά της περιοχής από τη βουλγαρική προπαγάνδα.

Από καιρό όμως μία μυστική σλαβόφωνη εθνικιστική οργάνωση, η ΕΜΕΟ καλεί σε συσπείρωση των δυνάμεων της περιοχής για την απελευθέρωση των χωριών από τους Τούρκους, ενώ έχει ως απώτερο σκοπό την ένωση των ελληνικών εδαφών με τη Βουλγαρία. Ο οπλαρχηγός Κώττας, τον οποίο με δόλο προσεγγίζει η οργάνωση, για λίγο διάστημα διατηρεί επαφές μαζί της με τη σκέψη «Ας σκοτώσουμε πρώτα την αρκούδα όλοι μαζί και για το τομάρι είναι εύκολο να το μοιράσουμε». Το ένοπλο σώμα του Κώττα δρα με επιτυχία και καταφέρνει να εξοντώσει Τουρκαλβανούς μπέηδες που καταδυνάστευαν τον χριστιανικό πληθυσμό.
Αυτό το διάστημα η ΕΜΕΟ αρχίζει να δείχνει το αληθινό της πρόσωπο και γίνεται περισσότερο εχθρική με τους Έλληνες. Ο καπετάν Κώττας τότε αντιλαμβάνεται τίς διαθέσεις τους και αρχίζει επαφές με τον Μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανό Καραβαγγέλη. Το Βουλγαρικό κομιτάτο από την πλευρά του μόλις αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του Κώττα προσπαθεί να απαλλαγεί δια παντός απ» αυτόν, αφού πλέον δεν συμπλέει μαζί τους και φέρνει αντιρρήσεις στα σχέδιά τους. Έτσι, δέχεται πολλαπλές επιθέσεις. Η ΕΜΕΟ απροκάλυπτα πλέον εξαπολύει τις δυνάμεις της κατά των Ελλήνων προκρίτων με αθρόες δολοφονίες.

Ο Κώττας εμψυχώνει τους Έλληνες της περιοχής να δηλώνουν φανερά τα εθνικά τους αισθήματα, τονώνει το ελληνικό φρόνημα αλλά ταυτόχρονα προκαλεί τη μήνη των Βουλγάρων που ξεσπά στους απλοϊκούς χωρικούς. Οι Έλληνες εγκαταλείπουν πλέον μαζικά τα χωριά. Με αυτή την αφορμή ο Κώττας προχωρεί στη δημιουργία ένοπλων σωμάτων. Πολλές ήταν οι νικηφόρες ένοπλες επιθέσεις των μακεδονομάχων με αρχηγό των Κώττα εναντίον των κομιτατζήδων. Τέλος, μετά από πολλές προσπάθειες, οι Κομιτατζήδες τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στην πόλη του Μοναστηρίου, όπου στην κεντρική πλατεία έχει στηθεί μία κρεμάλα. Προχωρεί ατάραχος και ανεβαίνει μόνος του στην κρεμάλα. Με όλη του τη δύναμη φωνάζει: «Ντα ζίβι γκ(ι)ρτσια!» (Ζήτω η Ελλάς) και κλωτσάει ο ίδιος το υποπόδιο.

Πολλούς ήρωες έχουν αναδείξει αυτά τα χώματα, τα ποτισμένα με αίμα ελληνικό… μια μικρή κίνηση ευγνωμοσύνης ας είναι η μνεία των προγόνων μας, γιατί Έλληνες που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν!

Κρινάκι

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved