καραθεοδωρουΟ Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε μία σπάνια μορφή στην ιστορία της επιστήμης που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα και μας κάνει περήφανους ως Έλληνες. Υπήρξε όχι μόνο διαπρεπής μαθηματικός αλλά και φιλόστοργος οικογενειάρχης, σεμνός ώριμος πολίτης της κοινωνίας και γνήσιος Έλληνας!

Γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου του 1873. Μεγάλωσε και σπούδασε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάστηκε αρχικά ως πολιτικός μηχανικός στην Αίγυπτο. Όμως ήδη από τα δεκαέξι του χρόνια είχε αισθανθεί την ιδιαίτερη κλίση και αγάπη που είχε για τα μαθηματικά που όμως δεν είχε καταφέρει ακόμη να ασχοληθεί ουσιαστικά μαζί τους. Έτσι στην ηλι¬κία των εικοσιεπτά ετών λαμβάνει τη μεγάλη απόφαση της ζωής του: να σπουδάσει Μαθηματικά στο Βερολίνο και κατόπιν στη Γοττίγγη (Göt­tin­gen) που ήταν το σπουδαιότερο μαθηματικό κέντρο ανά τον κόσμο. Ο ίδιος σημειώνει για αυτή του την απόφαση: «Η οικογένεια μου, οι παλιοί μου φίλοι, , έβρισκαν το σχέδιό μου, να εγκαταλείψω μια εξασφαλισμένη θέση με πολλές δυνατότητες για το μέλλον, περισσότερο από κωμικό. Εγώ ο ίδιος δεν ήμουν ουδόλως πεπεισμένος, ότι αυτό το σχέδιο θα πετύχει και θα αποφέρει καρπούς. Δεν μπορούσα όμως να αντισταθώ στην καταναγκαστική ιδέα, ότι μόνον η ανεμπόδιστη ενασχόληση με τα Μαθηματικά έδινε στη ζωή μου το περιεχόμενό της».

Όπως ήταν επόμενο λόγω της εφυίας και της έντονης κλήσης του, η πρόοδός του ήταν ραγδαία και δεν άργησε να γίνει ευρέως αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα! Καταπιάστηκε με όλους σχε-​δόν του κλάδους των Μαθηματικών: θεωρία πραγματικών συναρτήσεων, θεωρία μιγαδικών συναρτήσεων, διαφορικές εξισώσεις, θεωρία συνόλων και διαφορική γεωμετρία. Οι μαθηματικές του αποδείξεις χαρακτηρίζονται από «κομψότητα και απλότητα», αλλά και αυστηρότητα που δίνει απόλυτη ασφάλεια στα συμπεράσματα που προκύπτουν. Η διδακτορική του διατριβή χαρακτηρίστηκε με επαίνους και δημιούργησε μεγάλο θαυμασμό και δέος στους σπουδαιότερους Μαθηματικούς της εποχής όπως στους Bernoulli, Euler και Gauss.

Όταν ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Ιωνία και οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν στη Σμύρνη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάλεσε τον Καραθεοδωρή για να του αναθέσει την οργάνωση του πανεπιστημίου της. Εκείνη την εποχή στη Γερμανία το όνομα του Καραθεοδωρή δέσποζε ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της επιστήμης. Όμως ο Έλληνας πατριώτης εγκαταλείπει τη λαμπρή καριέρα, την καθηγητική του θέση στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και υπακούει στην πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού. Με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό εργάστηκε νύχτα, μέρα για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του πανεπιστημίου. Το όνειρο όμως αυτό για το οποίο έκανε τόσες θυσίες, δεν αξιώθηκε να το δει να πραγματοποιείται ‚καθώς ότι είχε προλάβει να δημιουργήσει καταστράφηκε από τα γεγονότα του 1922. Τα επόμενα χρόνια διορίζεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών όπου γεύεται τα άγνωστα σ’ αυτόν, αλλά διαδεδομένα στην επιστημονική κοινότητα πάθη, καθώς και την αχαριστία της Ελλάδος που τον αναγκάζει να επιστρέψει καθηγητής στο Μόναχο. Εκεί ως δάσκαλος χάραξε την ανεξίτηλη φυσιογνωμία στη μνήμη των μαθητών του, γιατί, όπως και στα παιδιά του, ήξερε να συνδυάζει τέλεια την αγάπη με την παιδαγωγική αυστηρότητα.

Ο Καραθεοδωρή εκτός από μεγάλος μαθηματικός και επιστήμονας ήταν και ένας επιτυχημένος οικογενειάρχης. Επεδίωκε να είναι ποιοτικός ο χρόνος που αφιέρωνε στην οικογένειά του. Μέ λόγο και με πράξη τους ενέπνεε να έχουν αξίες, ιδανικά, να αγαπάνε τη δουλειά και πάνω από όλα την Ελλάδα. Γευσιγνώστης του Ελληνοχριστιανικού ιδεώδους, καθώς ο ίδιος από μικρό παιδί είχε γαλουχηθεί από τους γονείς του με τα ιδανικά της ορθόδοξης πίστης και της πατρίδος παρόλο που μεγάλωσε εκτός Ελλάδας, ανέθρεψε τα παιδιά του με τις ίδιες παραδόσεις και αρχές.

Μέσα από όλη τη λαμπρή επιστημονική καριέρα του, ξεχωρίζει και η σχέση του με τον Αϊνστάιν, όπου μέσα από την αλληλογραφία των δύο αυτών ανδρών που αρχίζει τον Σεπτέμβρη του 1916 προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Κ. Καραθεοδωρή σε 3 δυσκολίες που συνάντησε στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
Ο Αϊνστάιν είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία συνέντευξη τύπου το 1955:
«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα!»

Προκαλεί δέος και έμπνευση η μορφή του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού καθώς αγωνίστηκε όλη του η ζωή να διέπεται από διαρκή δράση με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και μεγαλοψυχία! Ήταν ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία που συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της κλασσικής Ελλάδας.

Δορκάς

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Φεβρουάριος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved