eikona1
Συνθήματα, πορείες, έφηβοι και νέοι που αγωνίζονται για τα «δικαιώματά» τους συνθέτουν το καθημερινό μοτίβο των ειδήσεων και επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους τη ζωή των πολιτών, κυρίως των μεγαλουπόλεων. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών; Φασαρία, δάκρυα, αίμα, καταστροφές… Και αναρωτιέσαι… Γίνεται τελικά ο κόσμος και η κοινωνία μας καλύτερη με τις καθημερινές επαναστάσεις που ξεσπούν γύρω μας;

Στον αντίποδα όλων αυτών προβάλλει μια γυναικεία μορφή θαρραλέα αλλά αθόρυβη να προτείνει μια επανάσταση… άλλου είδους. Μια επανάσταση δοκιμασμένη στις πιο σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες. Μια επανάσταση χωρίς κάμερες, φώτα και φασαρία. Μια επανάσταση με θαυμαστά αποτελέσματα, που αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, πεποιθήσεων. Μια επανάσταση… ΑΓΑΠΗΣ.

Μέσα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα η αγία Φιλοθέη, η κυρά των Αθηνών, σιωπηλά και ταπεινά ξεσπά μια δυναμική επανάσταση που αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο της εποχής. Με ορμητήριο το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα η ηγουμένη αγία Φιλοθέη ξεκινά με ασυναγώνιστη τόλμη και πρωτοφανή αποφασιστικότητα τη δημιουργία μιας σειράς ιδρυμάτων για τους σκλαβωμένους αδελφούς. Έτσι, σαν άλλη «Βασιλειάδα», αρχίζουν γύρω από τη μονή να ξεφυτρώνουν νοσοκομείο, ξενώνας, γηροκομείο, ορφανοτροφείο, βιοτεχνικό εργαστήριο. Σ’ αυτά εκτός από την σωματική και υλική περίθαλψη προσφέρεται πνευματική τροφή καλλιεργώντας τη χριστιανική πίστη και ελληνική παιδεία. Αψηφώντας το φόβο των κατακτητών, τις κακουχίες και τους διάφορους πειρασμούς η Φιλοθέη συνεχίζει αγόγγυστα και αποφασιστικά τον πολύαθλο αγώνα για την ανακούφιση του πόνου του αδελφού, αυξάνοντας τις δραστηριότητες και τις αγαθοεργίες της. Φυσικά, μια τέτοια επανάσταση, ακόμα και χωρίς κάμερες και φασαρία, δεν μπορούσε να μείνει κρυφή. Έτσι, στις 2 Οκτωβρίου οι Τούρκοι συλλαμβάνουν την αγία και την κτυπούν βάναυσα έξω από το ναό στο μετόχι των Πατησίων. Οι περιποιήσεις των αδελφών της μονής δεν μπόρεσαν να ξαναδώσουν ζωή στη Φιλοθέη. Έτσι, στις 19 Φεβρουαρίου του 1589, η ψυχή της πέταξε στον ουρανό κοντά στον Νυμφίο, που τόσο αγάπησε.

Μια αναμμένη λαμπάδα, μια φωτεινή καρδιά, μια ανοιχτή μητρική αγκαλιά, μια αγγελική φτερούγα η θυσιαστική ζωή της αγίας Φιλοθέης και η επανάσταση αγάπης, που κήρυξε με απαράμιλλο θάρρος. Αποτελεί πρότυπο μέσα στο πέρασμα του χρόνου για όσους «διψούν» για αληθινές επαναστάσεις και δείχνει το δρόμο προς τον ουρανό!

Φιλοθέη

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Απρίλιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved