images
Δεν νομίζω πως μπορώ να περιγράψω με λέξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα των τελευταίων ημερών.

Πάντα με συγκινούσε ό,τι έχει να κάνει με τη Μακεδονία μας και την πονεμένη ιστορία της. Θυμάμαι με τι παλμό τραγουδούσαμε το «Υπάρχει μία περιοχή», το «Εμείς δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε Μακεδονία να σε σβήσουνε» στην κατασκήνωση της Πρώτης. Αντιλαλούσε όλη η πλαγιά. Ίσως σε κάποιους να φαινόταν υπερβολικό το πάθος με το οποίο τραγουδούσαμε για τη Μακεδονία. Ίσως κι εμείς καλά καλά να μην καταλαβαίναμε. Αυτό που νιώθαμε όμως δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Μέχρι και σήμερα τα τραγουδάμε και μας διαπερνά το ίδιο ρίγος συγκίνησης με τότε. Καθώς μεγαλώναμε, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε γιατί δεν πρέπει να σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.

Χρωστούμε ευγνωμοσύνη σε εκείνους τους ανθρώπους που μας ενέπνευσαν αυτήν την αγάπη. Χρέος μας να μεταδώσουμε κι εμείς το ίδιο στα παιδιά μας. Προσωπικά, ως Μακεδονίτισσα εκπαιδευτικός, νιώθω μέσα μου κι ένα άλλο χρέος. Να σταθώ έστω και λίγο αντάξια εκείνων των δασκάλων της Μακεδονίας που με κίνδυνο της ζωής τους κατάφεραν να κρατήσουν τη Μακεδονία ορθόδοξη κι ελληνική σε χρόνους χαλασμού και φωτιάς. Αγωνίζομαι λοιπόν με τις φτωχές δυνάμεις μου. Σε όποιο σημείο της πατρίδας μας κι αν βρίσκομαι δεν ξεχνώ να μιλώ στους μαθητές μου για τη Μακεδονία. Πάντα αφιερώνω χρόνο ακόμα κι αν ξέρω ότι ίσως δε θα τα καταλάβουν όλα όσα θα τους πω ή δε θα συμμεριστούν τη δική μου αγωνία. Σημασία για μένα έχει να κάνω το καθήκον μου. Να μιλήσω. Έτσι κι αυτές τις μέρες. Πόσο θα ήθελα αλήθεια να βρισκόμουν ανάμεσα στο πλήθος που φώναζε για τη Μακεδονία μας! Ίσως έπρεπε τελικά να το τολμήσω. Κάτι πρέπει να κάνω κι εγώ, σκέφτηκα. Και αποφάσισα να αφιερώσω μια διδακτική ώρα τη Δευτέρα για να μιλήσω στα κρητικόπουλά μου. Μου φαινόταν βέβαια πολύ λίγη για να πω όσα θα ήθελα να τους πω. Η αγωνία μου πάντα η ίδια. Αν θα καταφέρω να τους μεταδώσω έστω και λίγο τη δική μου λαχτάρα και το δικό μου ενθουσιασμό.

Πολύτιμος σύμμαχος αυτή τη φορά στην προσπάθειά μου η αντιπροσωπεία των Κρητικών στο συλλαλητήριο της Κυριακής. «Μακεδονία ξακουστή, χιλιοτραγουδισμένη, στα χώματά σου Κρητικοί είναι πολλοί θαμμένοι» και «Ωσάν τ’ αδέρφια μοιάζουνε Κρήτη, Μακεδονία. Το μαρτυρούνε τα βουνά, οι μάχες, τα μνημεία». Όπως καταλαβαίνετε δε χρειάστηκε να πω πολλά. Μπήκαν στο νόημα πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενα. Η λεβέντικη κρητική ψυχούλα τους λίγο ήθελε για να ξυπνήσει. Έτσι στα τραγούδια που τους έβαλα να ακούσουν, όπου το έλεγε ο στίχος, φώναζαν όλα μαζί: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» και «ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»! Και αυτό συνεχίστηκε και στο σχόλασμα, στο προαύλιο του σχολείου! Έφευγα και αντί για καλό μεσημέρι μου φώναζαν «Ένας είναι ο Αλέξανδρος και μια η Μακεδονία»! Υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν αυτό που έζησα; Δόξα Σοι Κύριε!

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Δεκέμβριος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved