Vrefoktonia VithleemΣτην Ανατολή, εκεί όπου γεννήθηκε ο Χριστός, ο Ηρώδης, 2016 χρόνια μετά, δεν κουράστηκε «ζητείν το παιδίον του απωλέσαι αυτό».

Πόλεμος, φωτιά, μαχαίρι, βία και ωμότητα επιστρατεύτηκαν πολλές φορές από τότε, από τα πρώτα Χριστούγεννα, εναντίον όσων προφέρουν με πίστη το όνομα του Ιησού Χριστού.

Σήμερα οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προ­καλούν φρίκη. Ο διωγμός των Χριστιανών έχει αναδειχθεί σε τρόπο λατρείας ενός αιμοσταγούς αδυσσώπητου θεού, του θεού των τζιχαντιστών. Έτσι ο απολογισμός είναι ανθρωπίνως θλιβερός.

Στο Ιράκ έχει απομείνει μονάχα το 25% των χριστιανών που ζού­σαν εκεί πριν την έναρξη του πολέμου, με τους περισσότερους να κα­ταφεύγουν στο ιρακινό Κουρδιστάν ή σε άλλες χώρες στο εξω­τε­ρικό. Πολλοί ορθόδοξοι σφαγιάστηκαν, ενώ άλλοι καταβάλ­λουν λύ­τρα στους τζιχαντιστές, προκειμένου να τους επιτρέπουν να ζουν (βλ. Καθημερινή, 24/​04/​2016).

Στη Συρία, οι περισσότεροι χριστιανοί ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη ή σε πιο ασφαλείς περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσαντ. Όσοι παραμένουν στα σπίτια τους, δεν τολμούν ούτε να αποκαλύψουν τον Θεό στον οποίο πιστεύουν, πόσο μάλλον να προσευχηθούν στις εναπομείνασες εκκλησίες, καταφεύ­γον­τας σε σύγχρονες «κατακόμβες» (βλ. Καθημερινή, 24/​04/​2016).

Τον ίδιο διωγμό φαίνεται να βιώνουν και οι ορθόδοξοι της Αι­γύ­πτου. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό 40 χριστιανοί Αιγύπτιοι ορ­γά­νω­ναν διαμαρτυρία εναντίον των απαγορεύσεων που αντι­με­τω­πίζουν, με αίτημα την ίση μεταχείρισή τους από τα δικαστήρια και το κρά­τος. Ένας από τους διαδηλωτές, δήλωσε: «Πρώτα από όλα, είμαι Αι­γύ­­πτιος πολίτης. Κι εμείς πληρώνουμε φόρους, πηγαίνουμε στον στρα­τό, βιώνουμε τα ίδια οικονομικά προβλήματα με όλους. Γιατί λοι­πόν να έχουμε λιγότερα δικαιώματα;» (βλ. vimaorthodoxias.gr).

Αυτά καταγράφουν τα μέσα ενημέρωσης. Μα το “χει τόσες φορές καταγράψει η ιστορία ότι όσο κι αν διώκεται με λύσσα ο νεογέννητος Χριστός και οι πιστοί του, έρχεται η στιγμή που ακούγεται η διαπίστωση: «τεθνήκασι οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου».

Τελικά ο Ηρώδης της κάθε εποχής εμπαίζεται. Ο ουρανός γεμίζει με μάρτυρες και η Εκκλησία με πρότυπα πίστης ζωντανής. Η υπόθεση τοῦ Ιησού κερδίζει. Γι» αυτό προσευχόμαστε ο Κύριος να χαρίζει πίστη, δύναμη, υπομονή και καρτερία στους διωκόμενους αδελφούς μας, ώστε να αντέχουν τα ποικίλα δεινά τους προς δόξαν Θεού.

Αγριππίνα

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved