250px Imia with legends el.svgΊμια. Μικρά, ακατοίκητα κομμάτια γης που χάνονται πίσω από τη λάμψη της Καλύμνου, της Κω και των άλλων νησιών των Δωδεκανήσων. Ίσως να μην είχε ασχοληθεί ποτέ κανείς μαζί τους αν δε κυμάτιζε πάνω τους το γαλανόλευκο πανί. Η Ιστορία όμως δείχνει ότι κάθε χιλιοστό αυτής της πατρίδας είναι γραφτό να ποτίζεται με το αίμα των παιδιών της.
Δεκέμβριος 1995. Τουρκικό φορτηγό πλοίο που βρέθηκε στην περιοχή των Ιμίων εξέδωσε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για την περιοχή έσπευσε σε βοήθεια. Ο πλοίαρχος αρνήθηκε, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή και επιμένοντας πως από την Τουρκία θα πρέπει να έρθει η βοήθεια.
28 Ιανουαρίου 1996. Τούρκοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας “Hur­riyet” αποβιβάζονται με ελικόπτερο σε μια από τις βραχονησίδες των Ιμίων, υποστέλλουν την ελληνική σημαία, υψώνουν την τουρκική και βγάζουν φωτογραφίες οι οποίες την επομένη δημοσιεύονται στην Τουρκία μαζί με διάφορες θριαμβολογίες. Τις επόμενες ώρες ο Α/​ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης δίνει εντολή σε όλες τις μονάδες στρατού να είναι σε ετοιμότητα, ενώ ακολουθεί και επιστράτευση των μονάδων του Έβρου και των νησιών.
Ο κ. Ευστράτιος Ουζούνογλου Ταξίαρχος ε.α. αναφέρει σχετικά με την επιστράτευση: «Ο Διοικητής του ακριτικού νησιού διάβαζε σιωπηλός το σήμα, ενώ οι Αξιωματικοί τον περίμεναν με κομμένη ανάσα. Μια βαθιά αναπνοή και μια αποφασιστική φράση “Ήρθε η ώρα. Φύγαμε!”. Το προσωπικό της μονάδας ξεχύθηκε από το στρατόπεδο για να καταλάβει θέσεις μάχης… Ο Διοικητής πέρασε απ’ όλες τις θέσεις και είδε τους στρατιώτες να παλεύουν με πείσμα μέσα στην καταιγίδα για να είναι έτοιμοι το ξημέρωμα. Και από παντού έπαιρνε το ίδιο μήνυμα: “Εμείς, εδώ, είμαστε εντάξει, κύριε Διοικητά. Πιο κάτω κοιτάξτε, να δείτε τι γίνονται.”».
30 Ιανουαρίου 1996. Άνδρες της Ομάδας Υποβρύχιων Καταδρομών αποβιβάζονται στη μεγάλη (ανατολική) βραχονησίδα. Λίγο αργότερα άνδρες των ΟΥΚ του τουρκικού ναυτικού αποβιβάζονται στη μικρή βραχονησίδα των Ιμίων.
Οι αυτόπτες μάρτυρες λένε πως οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν και αφοπλίστηκαν από Ελληνικές Δυνάμεις. Ωστόσο η εντολή που ήρθε στη συνέχεια στους έλληνες καταδρομείς ήταν να εγκαταλείψουν το νησί, να αφήσουν ελεύθερους τους Τούρκους και να τους επιστρέψουν τον εξοπλισμό τους!!! Λίγες ώρες αργότερα μ’ αυτόν τον εξοπλισμό θα κοβόταν το νήμα της ζωής των τριών ελλήνων παλικαριών.
31 Ιανουαρίου 1996. Ώρα 5:00. Ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Ναυτικού απογειώνεται για να επιθεωρήσει την περιοχή των Ιμίων. Πάνω από τη μικρή βραχονησίδα, δέχεται τα πυρά των Τούρκων και πέφτει. Τρία ακόμη παιδιά της Ελλάδος γεύονται των αθανάτων το κρασί. Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτορας Γιαλοψός. Το τραγικό είναι ότι η μητέρα Ελλάδα δεν τους τίμησε όπως αρμόζει σε ήρωες, μιας και αυτό που η πολιτική ηγεσία υποστήριξε ήταν ότι το ελικόπτερο έπεσε λόγω βλάβης. Και έτσι ο φάκελος έκλεισε πριν καν ανοίξει, ενώ τα συντρίμμια του σκάφους, όπου είναι ολοφάνερες οι τρύπες από τα πυρά καταχωνιάστηκαν στις αποθήκες του πολεμικού Ναυτικού.
Ώρα 6:10. Μετά την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ οι πολιτικοί άρχοντες πανηγυρίζουν για την επικράτηση της ειρήνης. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι πανηγυρίζουν τη νίκη τους σε μια μάχη που ποτέ δεν έδωσαν, σε έναν πόλεμο που ποτέ δεν άρχισε.
Ο κ. Ουζούνογλου συνεχίζει «Η διαταγή ήταν σύντομη και σαφής “Η μονάδα να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στο Στρατόπεδό της!.. Ο Διοικητής με βαριά καρδιά στάθηκε στην πύλη να επιθεωρήσει την επιστροφή… Τότε στάθηκε μπροστά του ένας στρατιώτης, τον κοίταξε κατάματα και τον ρώτησε: “Γιατί, κύριε Διοικητά, γυρίσαμε έτσι πίσω; Μήπως πολεμήσαμε, νικηθήκαμε και δεν το ξέρουμε;”». Αυτό ήταν το πνεύμα όλων όσων κλήθηκαν να υπερασπιστούν την πατρίδα. Ο Διοικητής έπρεπε να απολογηθεί γιατί δεν πολέμησαν! Αυτή η γενναιόφρονη στάση των στρατευμένων παλικαριών είναι μια –και η μοναδική– ελπιδοφόρα πτυχή στην ατυχή ιστορία των Ιμίων.
Έχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι όλοι οι τούρκοι κομάντος που συμμετείχαν τότε στην αποστολή είναι σήμερα νεκροί! Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν την ίδια χρονιά, ενώ ο αρχηγός της αποστολής λίγα χρόνια αργότερα δέχτηκε δολοφονική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ. Το γεγονός αυτό, δεν μπορεί να ‘ναι απλά μια σύμπτωση. Μάλλον κάποιοι ήθελαν να είναι σίγουροι ότι δε θα μαθευτεί ποτέ τι πραγματικά έγινε εκείνη τη νύχτα.
Η κρίση στα Ίμια αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Νεότερης Ιστορίας, που από την πρώτη κιόλας μέρα παραχαράχθηκε και που προφανώς ποτέ δεν θα διδαχθεί στα σχολεία. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε εμείς, με όποιον τρόπο, να αποδίδουμε τις τιμές που πρέπει στους τρεις ήρωες που έπεσαν εκείνη τη νύχτα, και σε όλους τους νέους που πήραν θέση μάχης χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά και σε εκείνους τους αφανείς ήρωες που μέχρι σήμερα καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους εμποδίζοντας τα τουρκικά αεροπλάνα να πετούν στον γαλανόλευκο ουρανό. Είναι χρέος τιμής κι ευγνωμοσύνης!
Ταβιθά

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Απρίλιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved