Μπακάλικο είμαστεΈνας ευκατάστατος κύριος, γύρω στα 40 μπαίνει σε ένα μπακάλικο-​παντοπωλείο για να κάνει μερικές αγορές. Η ιδιοκτήτρια του παντοπωλείου, πάντα πρόθυμη και χαμογελαστή, αφήνει την τακτοποίηση των προϊόντων για να εξυπηρετήσει τον πελάτη:

Καλημέρα! Έχετε μήπως άλμπουμ φωτογραφιών;

Φυσικά, κύριε Γιάννη! Έχουμε ένα ωραιότατο άλμπουμ με φωτογραφίες σας με τον κύριο Πασχάλη, τον γείτονά σας, απαντά η ιδιοκτήτρια και αμέσως του φέρνει ένα τελάρο γεμάτο άλμπουμ.

Ο κύριος Γιάννης παίρνει στα χέρια του το άλμπουμ με τις φωτογραφίες που έχει βγει πρόσφατα με τον γείτονά του:

Μα, πώς βρήκατε αυτές τις φωτογραφίες; Και, πώς ξέρετε το όνομά μου;, ρωτά φανερά έκπληκτος, ξεφυλλίζοντας το γεμάτο από φωτογραφίες άλμπουμ.

Ξέρουμε τα πάντα για σας! Ε, τι; Μπακάλικο είμαστε;, απαντά με στόμφο η ιδιοκτήτρια. Αντιπαρέρχεται του σχολίου αμφισβήτησης του κυρίου Γιάννη και συμπληρώνει συγκαταβατικά, προτείνοντάς του κάτι νέο: Τέλος πάντων, έχω και φωτογραφίες της κόρης σας με το νέο της αγόρι.

Τώρα μάλιστα! Αυτές τις θέλω οπωσδήποτε…

Θα τις έχω έτοιμες το απόγευμα, λέει χαρούμενη η ιδιοκτήτρια, καθησυχάζοντας την ανυπομονησία του πελάτη.

Τέλεια!, συμπληρώνει ο πελάτης, ικανοποιημένος από την έκβαση των γεγονότων…

Το παραπάνω συμβάν μοιάζει αδύνατον να είναι αληθινό στον κόσμο που ζούμε. Πώς η ιδιοκτήτρια ήξερε τόσες πληροφορίες για τον πελάτη, τον οποίο αντίκριζε για πρώτη φορά; Πώς βρέθηκαν στην κατοχή της τόσο ιδιωτικές στιγμές του ίδιου και της κόρης του; Γιατί ο πελάτης χάρηκε με την έκβαση της υπόθεσης, αντί να ανησυχήσει που κάποια άγνωστη γνώριζε τα πάντα γι’ αυτόν και τον περίγυρό του; Δεν θα έπρεπε να επέμβει ο Εισαγγελέας και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;

Όλα εξηγούνται διότι συμβαίνουν στον ψηφιακό και όχι στον «πραγματικό» κόσμο. Η ιδιοκτήτρια του …παντοπωλείου είναι αυτό τό ίδιο το διαδίκτυο. Εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου ανεβάζουν καθημερινά φωτογραφίες τους, ανακοινώνουν τα μυστικά τους, εκμυστηρεύονται τα προσωπικά τους θέματα, δημοσιεύουν τις πιο μύχιες σκέψεις τους… Νομίζουν πως όλα αυτά γίνονται μυστικά κι ανώνυμα, πως κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από έναν λογαριασμό, ένα ψευδώνυμο ένα like ή ένα unfriend… Επτά στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα δε γνωρίζουν την έννοια της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να δημοσιεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα (πηγή safer­in­ter­net.gr).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει την 28η Ιανουαρίου ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε μια περίοδο που τα πάντα και οι πάντες παρακολουθούνται, που τίποτε δεν μένει κρυφό και που όλα καταγράφονται, η Ε.Ε. επιχειρεί να ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων στο διαδίκτυο, αλλά και να προωθήσει την κριτική σκέψη ως αντίβαρο στην αλόγιστη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.

Όπως δεν θα δείχναμε και πολύ περισσότερο δεν θα δίναμε σε κάποιον άγνωστο φωτογραφίες, από προσωπικές και οικογενειακές μας στιγμές, καθώς και άλλα στοιχεία όπως την ηλικία μας, τη διεύθυνσή μας, ή τον αριθμό του λογαριασμού μας στην τράπεζα, έτσι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και κατά την περιήγησή μας στο Διαδίκτυο. Κι επειδή το Διαδίκτυο δεν είναι… μπακάλικο, είναι αναγκαία η λελογισμένη χρήση του για την όσο το δυνατόν πιο σωστή αξιοποίησή του, χωρίς ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Σημείωση: Η παραπάνω περιγραφή αποτελεί μία από τις αυτοτελείς ταινίες μικρού μήκους με τίτλο «Μπακάλικο είμαστε;», που γυρίστηκαν to 2013 για λογαριασμό της SaferInter­netHel­las, η οποία συνεργάζεται με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των χρηστών του διαδικτύου για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο. Άλλες ταινίες μικρού μήκους θα βρείτε στο: https:/​/​www.youtube.com/​watch?v=ceSUuKMr4xo

Αγριππίνα

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Απρίλιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved