ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ Τα τελευταία πέντε χρόνια οι καθημερινές μας συζητήσεις έχουν εμπλουτισθεί με μια σειρά λέξεων και φράσεων άγνωστων μέχρι πριν λίγο στους περισσότερους από εμάς. Τι σήμαιναν η ύφεση, το κούρεμα των τραπεζικών ομολόγων, η χρεοκοπία των νοικοκυριών και η επιβολή δημοσιονομικών και τραπεζικών περιορισμών για μας πριν από μερικά χρόνια;

Κι αυτές είναι μόνο λίγες από τις εκατοντάδες παρεμφερείς φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην επικοινωνία μας με την παρέα, τους φίλους, την οικογένειά μας. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ο Δήμος Σαλαμίνας επισήμως πτώχευσε και είναι ο πρώτος Δήμος για τον οποίο εκδόθηκε ΦΕΚ που αναφέρει ότι υπάγεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 174 του νόμου 42702015 (βλ. kathimerini.gr).

Είναι πάντως γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση. Τέσσερις φορές στη σύγχρονη ιστορία της κήρυξε πτώχευση∙ το 1827, το 1843, το 1893 επί Χαρίλαου Τρικούπη και το 1932.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Χαρίλαος Τρικούπης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, φιλοδοξώντας να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα (π.χ. διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου). Σύνηψε αρκετά εξωτερικά δάνεια για την υλοποίηση του οράματός του, χωρίς όμως να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Αποτέλεσμα, η αδυναμία αποπληρωμής των υπερτοκισμένων δανείων και η στάση πληρωμών στο εξωτερικό.

«Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν!», ανακοινώνει στη Βουλή ο πρωθυπουργός στις 10 Δεκέμβρη 1893 και άμεσα υποβάλλει την παραίτησή του. Η χώρα πλέον ελέγχεται από τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ), βρίσκεται υπό καθεστώς δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και νομισματικών περιορισμών. Η Τράπεζα της Ελλάδος διοικείται από διεθνείς τραπεζίτες. Η Ελλάδα χάνει την δημοσιονομική και οικονομική κυριαρχία της.

Εκείνα τα Χριστούγεννα του 1893, τα Χριστούγεννα της χρεοκοπίας, ήταν δύσκολα για όλους τους Έλληνες. Αναταραχές, πόλωση, προπαγάνδα για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση… Ως αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης, οδηγηθήκαμε στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο, σε μια συνεχή εναλλαγή πρωθυπουργών και κυβερνήσεων, στη διαρκή παρουσία και παρέμβαση των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά μας θέματα…

122 χρόνια πριν, το 1893, η Ελλάδα κήρυξε επισήμως πτώχευση. Μα ο ελληνικός λαός δεν έχασε την ελπίδα και την πίστη ότι «έχει ο Θεός». Στηρίχθηκε σ’ αυτή την πίστη, υπέμεινε τις στερήσεις, δούλεψε και ανέστησε και πάλι την πατρίδα. Τα γεγονότα που συνέβησαν τότε μας θυμίζουν τωρινές καταστάσεις… Ας μην χάνουμε και πάλι την ελπίδα! Ας αφήσουμε να ξαναζήσει μέσα μας η πίστη στην πρόνοια και στην αγάπη του Θεού και η Ελλάδα θα αναστηθεί!

Αγριππίνα

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Φεβρουάριος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved