673791 right to die

1 Απριλίου 2002. Η Ολλανδία νομιμοποιεί την ευθανασία. Την ίδια χρονιά σε έρευνα του Θ. Παπαπετρόπουλου, καθηγητή της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, σε δείγμα 1.148 ιατρών, ο ένας στους τέσσερις δέχθηκε ότι είχε εκτελέσει ή συμμετάσχει σε εφαρμογή παθητικής ευθανασίας. Είναι όμως απαραίτητο να ορίσουμε το τι είναι η ευθανασία.

Ευθανασία καλείται «η εξασφάλιση ανώδυνου και αξιοπρεπούς θανάτου στον ασθενή που θνήσκει, εξαιτίας νόσου, τραύματος ή γηρατειών» (Δημήτριος Ψαρούλης, Πολυχρόνης Βούλτσος, Ιατρικό Δίκαιο-​Στοιχεία Βιοηθικής, Θεσσαλονίκη 2010).

Η ευθανασία έχει πολλές μορφές κι όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υπάρχει μια μορφή της που όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά είναι και επιβεβλημένη. Πρόκειται για την «γνήσια ευθανασία» ή «καθαρή», την ευθανασία με την στενή γραμματική έννοια. Σ’ αυτήν ο ιατρός παρέχει στον ασθενή σωματική και ψυχική υποστήριξη (π.χ. ανακούφιση από τον πόνο), χωρίς η ανακούφιση που προσφέρει να επισπεύδει τον αναπόφευκτο θάνατο του ασθενούς. Λογικό κι αποδεκτό, σκεφτόμαστε. Οι υπόλοιπες όμως μορφές; Είναι πολλές και διάφορες, ανάλογα με τον τρόπο που εκτελούνται (π.χ. αν την εκτέλεσε ο ιατρός μετά από επίμονη παράκληση του ασθενούς με κάποια ενέργειά του, αν παρέλειψε κάτι για να μην παραταθεί η ζωή του ασθενούς κ.ά.), αλλά όλες οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: την επίσπευση του θανάτου του ασθενούς που υποφέρει. Εδώ οι γνώμες διχάζονται ανάλογα με την κάθε μορφή. Το ίδιο και το Ελληνικό Δίκαιο που άλλες μορφές επιτρέπει κι άλλες όχι, ενώ σε πολλά ζητήματα υπάρχει νομοθετικό κενό. Οι ένθερμοι πάντως υποστηρικτές της μιλούν για το δικαίωμα του ανθρώπου στον αυτοκαθορισμό και την αναγνώριση δικαιώματος του σε έναν θάνατο αξιοπρεπή και ανώδυνο. Οι αντικείμενοι πάλι υποστηρίζουν τη ζωή ως το ύψιστο αγαθό, δώρο του Θεού, που ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί. Σε όποια κατηγορία κι αν εντάσσετε τον εαυτό σας, σας καλώ να δούμε μαζί κάποια ερωτήματα που προκύπτουν.

  1. Στ’ αλήθεια τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να εκφράσει την βούλησή του (π.χ. νοητική υστέρηση, ασθενής σε κώμα); Τότε δεν καταπατούμε τα δικαιώματα του ασθενούς;
  2. Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πάντοτε για το αμετάκλητο του θανάτου; Οι ιατροί είναι άνθρωποι, κάνουν και λάθη. Επομένως, υπάρχουν περιπτώσεις που οι προβλέψεις τους δεν είναι σωστές.
  3. Η νομιμοποίηση της ευθανασίας δεν είναι λογικό να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες αυθαιρεσίες από γιατρούς που κινούνται με δόλο; Ας σκεφτούμε πως η ευθανασία αποτελεί τρόπο εξασφάλισης… μεταμοσχευμάτων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «απαλλαγή» ατόμων που θεωρούνται, δυστυχώς, βάρος στην κοινωνία (π.χ. άτομα με νοητική υστέρηση, ηλικιωμένοι, βαρέως πάσχοντες).
  4. Ο Ιπποκρατικός Όρκος απαγορεύει ρητώς την ευθανασία. Οι ιατροί που την εκτελούν, δεν καταλήγουν επίορκοι;
  5. Και τελικά έχουμε την αξίωση να πιστεύουμε πως ο μικρός και πεπερασμένος νους μας, μπορεί να κατανοήσει το βαθύ και απροσπέλαστο μυστήριο του θανάτου, να αξιολογήσει ποιος θάνατος είναι αξιοπρεπής και ποιός όχι και να οδηγήσει στην επίσπευσή του;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ανακύπτουν, ενώ το πιο βασανιστικό ερώτημα φαίνεται να είναι το εξής:

Η ευθανασία δεν είναι αναμενόμενο να οδηγήσει στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και στη θανάτωση ασθενών χωρίς τη δική τους βούληση αλλά με τη βούληση του γιατρού ή ακόμη και των οικείων τους; Η ιστορία μας διδάσκει πως αυτό είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Το χιτλερικό μυστικό διάταγμα του 1939 θεωρούσε ως «δώρο» την αφαίρεση της ζωής των ψυχοπαθών, αναπήρων κτλ. Κι η ιστορία κάνει τους κύκλους της και επαναλαμβάνεται. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Γ. Π. φοιτήτρια Ιατρικής

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Φεβρουάριος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved