kosovo 1

Το Κόσσοβο, περιοχή στην οποία κατοικούν μεταξύ άλλων Αλβανοί και Σέρβοι, ανέκαθεν αποτελούσε το μήλον της έριδος για πολλές δυνάμεις που ήθελαν να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία το 1999, η περιοχή επλήγη καίρια, ενώ η κατάσταση παραμένει και σήμερα τεταμένη, ιδίως μετά την αυτονόμηση του Κοσσόβου. Πολλά εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν, συχνά με την ανοχή του ΝΑΤΟ και άλλων «εγγυητών της ειρήνης».Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ομάδες μουσουλμάνων της περιοχής σκότωναν αμάχους στο Κόσσοβο, τους αφαιρούσαν τα όργανα και τα πουλούσαν! Η Σερβία ζήτησε από τον ΟΗΕ να ερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες για το εμπόριο οργάνων (
www.skai.gr στις 10/​05/​2011), χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημοσιευτεί οριστικά πορίσματα.

Πολλοί επίσης βασανίστηκαν και θανατώθηκαν, γιατί ήταν χριστιανοί. Ο Ορθό­δο­ξος μοναχός π. Χαρίτων, άνθρωπος με βαθειά πίστη, αγνή και ανιδιοτελή αγάπη για ό­λους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, βρέθηκε νεκρός. Το σώμα του είχε σημάδια φριχτού βασανισμού, ενώ ήταν ακέφαλο. Ο π. Χα­ρί­τ­ων σκοτώθηκε για την πίστη του και θεωρείται ένας σύγχρονος μάρτυρας (πηγή «The Ortho­dox Word» 11/​07/​2010).

Την ίδια περίοδο, καταστράφηκαν και πολλές ορθόδοξες εκκλησίες και μονές. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περί­πτω­ση της ορθόδοξης εκκλησίας της Αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προ­δρό­μου στο χωριό Samod­reza κοντά στο Vu­ci­trn, η οποία πυρπολήθηκε, βεβηλώθηκε και με­ταβλήθηκε σε δημόσιες τουαλέτες και σκουπιδότοπο. Παρά τις προσπάθειες των ορθόδοξων να σταματήσει η βεβήλωση του ναού και να ανακαινιστεί η εκκλησία, οι μουσουλμάνοι της περιοχής εναντιώνονται σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση (πηγήfreepen​.gr, 27/​12/​2013).

kosovo 2

Στον περίβολο της ορθόδοξης μονής Decaniστο Κόσσοβο, άγνωστοι έγραψαν στα αγγλικά με κόκκινο σπρέι συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. «Το Χαλιφάτο έρχεται», ήταν ένα από αυτά. Ορισμένοι δεν διστάζουν να βεβηλώσουν ακόμα και έναν ιερό χώρο, ο οποίος βρίσκεται υπό την προστασία των ισχυρών ιταλικών δυνάμεων KFOR.

Πράγματι, μια νέα κατάσταση επιχειρείται να διαμορφωθεί στην περιοχή, αφού συνεχώς καταγράφονται φόνοι, λεηλασίες και βανδαλισμοί κατά χώρων που ανήκουν στη Σέρβικη Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ οι ενέργειες αυτές δεν τιμούν κανέναν πολίτη του Κοσσόβου. Ας ευχηθούμε, το αιματοκύλισμα στην περιοχή να σταματήσει, και να υπάρξει ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών. Αλλά κυρίως, ο Κύριος ας ενισχύει στην πίστη τους διωκόμενους αδελφούς μας, κι ας τους δίνει δύναμη να αντέξουν άχρι τέλους.

Αγριππίνα

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Απρίλιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved