2«Συνειδητοποιούμε καλύτερα την αξία που έχει κάτι όταν πια πάψει αυτό το κάτι να είναι για μας μια δεδομένη καθημερινότητα». Αυτή η σκέψη με συνέχει τα τελευταία χρόνια και γίνεται όλο και πιο έντονη μέρα με τη μέρα από τότε, που για λόγους σπουδών –έχει κάποια χρόνια τώρα – , έφυγα από την Ελλάδα και ζω στη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι.

Φοιτήτρια είχα διαβάσει ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Θεός στο Παρίσι». Δεν θυμάμαι πλέον ακριβώς την υπόθεση.

Ο τίτλος όμως έρχεται και επανέρχεται συνοδευόμενος κάθε μέρα και με περισσότερα ερωτηματικά: Ο Θεός στο Παρίσι;;;

Θυμάμαι ακόμη την πρώτη απάντηση που μου δόθηκε σε αυτό το ερώτημα, όταν πρωτοήρθα εδώ. Ήρθε από μια νοσηλεύτρια στο πρώτο νοσοκομείο που δούλεψα, όταν έπεσε η ματιά της στον σταυρό που φορούσα: «Να το βγάλεις αμέσως αυτό, δεν ξέρεις που έχεις έρθει; Η Γαλλία είναι λαϊκό κράτος και απαγορεύεται να φοράς θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους!!!!».

Η δεύτερη απάντηση ήρθε περίπου ένα χρόνο αργότερα, σ΄ ένα μεσημεριανό τραπέζι μέρα νηστείας. Όλοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν «τι ακριβώς πιστεύω» και μετά βιάστηκαν να με διαφωτίσουν για την υποκρισία και τα εγκλήματα του καθολικισμού στη γαλλική ιστορία· και πως «Όχι! ένας τέτοιος ‘οπισθοδρομικός’ Θεός δεν έχει, ευτυχώς», όπως περήφανα τόνισαν, «θέση στη σύγχρονη Γαλλία».

Η τρίτη απάντηση ήρθε την τρίτη μου χρονιά εδώ, από μια συνάδελφο Γαλλίδα. Σε μια συζήτηση της είπα ότι είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη και «pra­ti­quant», λέξη που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να δηλώσουν κάποιον που πιστεύει και εξασκεί τα πιστεύω του –λέξη διαφορετική από το «croy­ant»=πιστός. Έκπληκτη δήλωσε: «Νόμιζα πως πιστούς που ζουν σύμφωνα με την πίστη τους έχει μόνο ο Αλλάχ. Δεν είχα ακούσει τίποτα για το Χριστό!!!.…».

Εξόριστος ο Θεός από το Παρίσι λοιπόν…. Από το «λαικό» Γαλλικό κράτος…

Εξόριστος αλλά όχι απών… «Τω αγνώστω Θεώ»…

.….….….….….….….….….…..

Δεκέμβρης 2015, τέταρτος χρόνος στη Γαλλία. Εδώ και καιρό είχα ακούσει για ένα μοναστήρι γυναικείο, Ορθόδοξο που βρίσκεται κοντά στην Avi­gnon, στη νότια Γαλλία, το μοναστήρι του Solan.

Πλησίαζαν Χριστούγεννα καί σκέφτηκα πως θα ήταν όμορφα να παρακολουθήσω εκεί έναν Εσπερινό και την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Επικοινώνησα λοιπόν με τις μοναχές και Σάββατο πρωί ξεκίνησα μαζί με μια φίλη να επισκεφθώ το μοναστήρι…

Πέντε ώρες με το τραίνο το Παρίσι από την Αβινιόν, φτάσαμε κάποια στιγμή σ΄ένα χωριό, καμιά ώρα απόσταση από τη μονή…

Μας περίμενε εκεί με το αυτοκίνητο του, για να μας μεταφέρει, ένας κύριος γύρω στα 70… Μπαίνοντας μέσα στο αυτοκίνητο, κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις και μαθαίνω πως είναι Γάλλος, που δούλευε για χρόνια στη Γενεύη… Δεν περιμένω πολύ για να του θέσω την ερώτηση πώς βρήκε τον Θεό, πώς γνώρισε την Ορθοδοξία.

Η απάντηση απλή και συγκλονιστική: «Δεν τον βρήκα εγώ τον Θεό. Αυτός μου την είχε στημένη και με βρήκε!». Μας διηγήθηκε πως έτυχε να πέσουν στα χέρια του κάποια ορθόδοξα συγγράμματα και μετά έβαλε να ακούσει ορθόδοξους ύμνους στο youtube· πώς βρήκε την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία της Γενεύης και πως κι αυτός και η γυναίκα του από κεί και πέρα ήξεραν ότι αυτό που έψαχναν χρόνια και δεν έβρισκαν, αυτό που δεν το έβρισκαν ολόκληρο να τους γεμίσει στον καθολικισμό ήταν εκεί! Ο Θεός ο ζωντανός τους είχε στήσει καρτέρι… Όταν η γυναίκα του, κατηχήτρια σ’ έναν καθολικό ναό, ανακοίνωσε στον καθολικό ιερέα την απόφαση της οικογένειας να βαφτιστούν Ορθόδοξοι, η απάντηση του ήταν: «Σας καταλαβαίνω!!!».

«Μας έλεγαν», σημπλήρωσε ο οδηγός μας, «πως στο θαύμα με τον πολλαπλασιασμό των άρτων δεν πολλαπλασιάστηκαν πραγματικά οι άρτοι. Απλώς ο καθένας από τους παρευρισκόμενους είχε κι ένα ψωμί στην τσέπη του…!!! Καταλαβαίνετε πόσο αδύναμος φαινόταν αυτός ο Θεός!».

Βρίσκοντας την Ορθοδοξία, εγκατέλειψε τα πάντα, βαφτίστηκε ο ίδιος κι όλη η οικογένεια του και πήραν την απόφαση να μείνουν κοντά σ΄ένα ορθόδοξο μοναστήρι, να συμμετάσχουν ενεργά στο έργο….

Την επόμενη μέρα στη θεία Λειτουργία είδα κάτι το μοναδικό για τη Γαλλία… Άνθρωποι να έρχονται από νωρίς, από τον Όρθρο, σεμνά ντυμένοι, να παρακολουθούν απνευστί τη Λειτουργία, να ψάλλουν, να συμμετέχουν ενεργά. Με τον ενθουσιασμό και τη ζέση του νεοφώτιστου που με μετέφερε –άθελα μου– στα πρώτα χριστιανικά χρόνια…

Μαθαίνοντας έπειτα τις ιστορίες τους, έμαθα πως σε πολλούς έπαψαν να τους μιλάνε τα παιδιά τους, η οικογένεια τους, επειδή έγιναν ορθόδοξοι…

«Στη δουλειά μου όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται τι έπαθα, επειδή έπαψα να φοράω όλα τα κοσμήματα που φορούσα αλλά και ταυτόχρονα έπαψα να γκρινιάζω κι ήμουν συνέχεια χαρούμενη και χαμογελαστή. Τι είχε συμβεί; Είχα βαφτιστεί ορθόδοξη Χριστιανή», μου διηγούνταν μια κυρία, διευθύνουσα νοσοκόμα στην Αβινιόν.

Σαν τους πρώτους Χριστιανούς, ο ίδιος ενθουσιασμός, η ίδια «μετάλλαξη» ή καλύτερα θα λέγαμε θεϊκή αλλοίωση… Η ίδια χαρά που κάνει το πρόσωπο να λάμπει διαφορετικά…

Και όλοι στην πρώτη μου ερώτηση «πώς βρήκαν τον Θεό, την ορθοδοξία;» να μου δίνουν την ίδια απάντηση! «Αυτός με βρήκε, εκεί που έψαχνα και δεν με γέμιζε τίποτα, ήρθε με βρήκε και με συνάντησε ο Θεός!!! Πώς; Δεν ξέρω…. Αλλά το ερωτηματικό μου το μετέτρεψε σε δοξολογικό θαυμαστικό!».

Ο Θεός στο Παρίσι λοιπόν!!!

Και μένω να συλλογιστώ εγώ αν και κατά πόσο έχω αυτόν τον ενθουσιασμό.

Εγώ που ο Θεός ήρθε και με βρήκε από κούνιας και με γέμισε ευλογίες…

Αν έχω κι εγώ αυτή τη χαρά, αν μου κόστισε εμένα σε κάτι η πίστη, αν άλλαξε κι εμένα έτσι δραστικά τη ζωή μου η συνειδητοποίηση της παρουσίας Του…

Και αν τελικά, μήπως, το δώρο που μου δόθηκε, το κρατώ εγωιστικά κρυμμένο και δεν το μοιράζομαι με αυτούς που γύρω μου –τόσο κοντά μου– διψούν κι αναζητούν Αυτόν, τον Ένα, τον Άγνωστο ακόμα σε αυτούς, δικό μου Θεό…

Μήπως;

«Πού πορευθώ και από του προσώπου σου πού φύγω;…»!

Πρίσκιλλα

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved