selfie 72 dpi
Απόγευμα Κυριακής. Μια παρέα κοριτσιών, σίγουρα όχι μεγαλύτερα από δώδεκα χρονών, μέσα στο αστικό, με καμάρι βγαίνουν διαρκώς φωτογραφίες κι έπειτα επί αρκετή ώρα συζητούν πώς θα τις επεξεργαστούν, ώστε να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο όμορφες.
Κατεβαίνω από το αστικό και περπατώ προβληματισμένη στην οδό Αγίας Σοφίας. Έξω από το μεγαλοπρεπή ναό κάποιοι τουρίστες βγαίνουν μόνοι τους φωτογραφία χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα τεράστιο… κοντάρι. Κι όσο συνεχίζω την πορεία μου, τόσο συναντώ ανθρώπους μικρούς και μεγάλους να απλώνουν το χέρι τους, ή και το κοντάρι τους, και με το κινητό τηλέφωνο να τραβούν διαρκώς φωτογραφίες.
Νομίζω πως σ’ αυτό που λέω δεν υπερβάλλω. Το βιώνω καθημερινά και στη σχολή μου. Ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο μια… selfie, είναι απαραίτητη. Ε, να μην μας καμαρώσουν με τις άσπρες ποδιές και τα καινούρια στηθοσκόπια; Θαρρείς και ξαφνικά σε όλους προέκυψε η ίδια ανάγκη: να ενημερώνουν διαρκώς τους… φίλους(;) στο διαδίκτυο για το πού βρίσκονται κάθε στιγμή, αν κάνουν μάθημα, αν έφαγαν, αν έβγαλαν το σκύλο βόλτα. Κι από κει που υπήρχε η ανησυχία αν μας παρακολουθούν, τώρα όλοι ζουν την ανησυχία αν και πόσοι τους… (παρ)ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έχει μείνει στη σκέψη μου μια συμφοιτήτρια μου που μου έδειχνε μια φωτογραφία της και χαρούμενη μου έλεγε πως είχε πολλά θετικά σχόλια. Αυθόρμητη βγήκε η ερώτηση: «Ε, και; Κερδίζεις κάτι από αυτό;». «Τίποτα, αλλά μου είπαν πως είμαι όμορφη σ’ αυτή τη φωτογραφία».
Αυτός είναι λοιπόν ο στόχος; Ένα καλό σχόλιο; Μια επιβεβαίωση του «εγώ»; Εξάλλου, αυτή η λέξη… selfie, το λέει και μόνη της.Φωνάζει ΕΓΩ. Selfie, κατά το ελληνικότερο, αυτοφωτογράφηση. Κέντρο του ενδιαφέροντός μου και του θαυμασμού μου ο εαυτός μου. Και ανεβάζοντας τις αυτοφωτογραφίες μου στο διαδίκτυο μετράω πόσο καταφέρνω να γίνω το κέντρο του ενδιαφέροντος και των άλλων.
Κάπου διάβασα και κάτι ακόμη: «Οι self­ies χρησιμποιούνται ως απόδειξη της ευτυχίας μας, ότι περνάμε καλά». Και οι προβληματισμοί μου μεγάλωσαν: Μα σε ποιον χρειάζεται να αποδείξεις τελικά πως περνάς καλά, πως είσαι καλά; Δεν σου φτάνει που το ζεις; Γιατί να θέλεις να δείχνεις ευτυχισμένος στους άλλους;
Μια ευτυχία που έχει κέντρο το εγώ μου, μια ευτυχία που θέλει να τραβήξει τα μάτια των άλλων πάνω μου… Πόσο φτωχή… και πόσο ανούσια μου φαίνεται… Τελικά σου αφήνει ένα κενό η … «ευτυχία» σου… Γιατί αργά ή γρήγορα θα κουραστείς να κηνυγάς ή να κατασκευάζεις «ευτυχισμένες» στιγμές να φωτογραφήσεις… Γιατί ευτυχία δεν είναι αυτό που φωτογραφίζεται, ατέλειωτα γέλια, εντυπωσιακά περιβάλλοντα, φανταχτερή διασκέδαση. Ευτυχία είναι αυτό που βιώνεται σε περιοχές του εγώ που κανείς δεν μπορεί να εισβάλει. Ευτυχία είναι να νιώθει εκεί κανείς ειρηνικός, γεμάτος, ολοκληρωμένος. Αυτή την ευτυχία την προσφέρει η καθαρή καρδιά που αγαπάει δυνατά τον Θεό, αληθινά τους άλλους και σωστά τον εαυτό της. Αυτή την ευτυχία καμία selfie δεν μπορεί να την φωτογραφήσει!!!
Γ.Π.

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Ιούνιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved