Ψαλμός που αναφέρεται στην Ανάσταση.

Όπως φαίνεται και από την επιγραφή του, «Στηλογραφία τῶ Δαυίδ», ο ψαλμός γράφτηκε από το Δαυίδ, του ανήκει. Σε στήλες γράφονταν τα ονόματα των νικητών των αγώνων. Έτσι ας γραφτεί και ο ψαλμός αυτός μες στις καρδιές μας, να τον μάθουμε απ’ έξω, για να ανατρέχουμε σ’ αυτόν, να τον λέμε σε ώρα πειρασμού…

Ο Δαυίδ ζητά από τον Κύριο να τον φυλάξει. Αυτός είναι η ελπίδα του. Είναι ο Κύριός του που δεν έχει ανάγκη από υλικές προσφορές, ο Κύριός του που έδειξε τη δύναμή Του στους δικούς Του μέσα από τα θαυμαστά σημεία που έκανε μ’ αυτούς. Τον αγαπημένο του λαό, τον Ισραήλ, πόσες φορές δεν τον έσωσε όταν είχαν χαθεί γι’ αυτόν οι ελπίδες, πόσες φορές δεν τον χόρτασε, τον ξεδίψασε όταν αυτός απελπισμένος φώναζε ότι θα χαθεί;

Γι’ αυτό, ο Δαυίδ, δεν πρόκειται να θυμηθεί τα ονόματα άλλων θεών. Ούτε καν θα τα αναφέρει με τα χείλη του. Δεν προσκυνά και δε λατρεύει άλλον από τον Κύριό Του. Όπως και οι τρεις παίδες με τον Δανιήλ που δεν προσκύνησαν το άγαλμα του Ναβουχοδονόσορα, που αν και μέσα στις ανέσεις του παλατιού νήστεψαν κι ο παντοδύναμος Κύριος τους έκανε πιο δυνατούς, περισσότερο γερούς και όμορφους.

Ο Κύριος για το Δαυίδ είναι η καλύτερη κληρονομιά του! Νιώθει ότι έχει κερδίσει τον πρώτο λαχνό! Κρατά τον πιο πολύτιμο θησαυρό και είναι χαρούμενος! Ποιος; Ο Δαυίδ, που εξόριστος, κατατρεγμένος και πάμφτωχος χρειάστηκε να κοιμηθεί πολλές φορές στην ύπαιθρο, χωρίς στέγη με τη συνεχή απειλή του θανάτου. Κι όμως είναι ο πιο πλούσιος!

Ευλογεί τον Κύριο που τον συνέτισε. Και πράγματι, ο Κύριος, είπε για το Δαυίδ: «Βρήκα άνθρωπο κατά την καρδία μου». Για ποιον; Για το Δαυίδ που διέπραξε το φοβερό διπλό αμάρτημα! Ναι! Γιατί μετανόησε αληθινά. Έκλαυσε πικρά.

Ο Δαυίδ έχει συνεχώς μπροστά του τον Κύριο. Αν στη σκέψη μου το έχω αυτό, πόσες φορές δε θα αμαρτήσω! Ο Κύριος παρών! Παρών ο Θεός! Όπου κι αν βρίσκομαι! Είναι μαζί μου για να μην κλονιστώ. Το ζει ο Δαυίδ, γι’ αυτό κι ευφραίνεται η καρδιά του. Κι εδώ φαίνεται ο αληθινός ενθουσιασμός και η χαρά. Η χαρά πηγάζει από τα βάθη της ύπαρξης και εξωτερικεύεται. Δεν είναι κάτι που ξεκινά από έξω προς τα μέσα. Δεν έχω, λοιπόν, να ζηλέψω τίποτε από τις «χαρές» του κόσμου, γιατί η χαρά που με γεμίζει η παρουσία του Χριστού μου σε κάθε ευκαιρία που Αυτός μου χαρίζει είναι ασύγκριτη με αυτή την ψεύτικη του κόσμου.

Με ελπίδα γεμίζει η ψυχή του Δαυίδ και με τη βεβαιότητα της Ανάστασης! Δεν πρόκειται ο Κύριος να αφήσει την ψυχή στον Άδη, ούτε τον δικό Του να δει τη φθορά. Αυτή είναι μια προφητεία για την Ανάσταση του Χριστού. Το «όσιος» αναφέρεται στο δεύτερο πρόσωπο της αγίας Τριάδας και όχι στο Δαυίδ. Θα αναστηθεί ο Κύριος και μαζί του θα αναστήσει και τον άνθρωπο, δίνοντάς του τη δυνατότητα της σωτηρίας, της αιώνιας ζωής!

Και κλίνει ο Δαυίδ με ευγνωμοσύνη στον Κύριο: «Μου γνώρισες τρόπους ζωής, θα γεμίζεις με ευφροσύνη την καρδιά μου, Κύριε, καθώς θα σε βλέπω… Γιατί Εσύ όλα μου τα έχεις εξασφαλίσει, όλα μου τα έχεις χαρίσει!».

Από τη μεριά Σου όλα έτοιμα, Κύριε,…

Μένει εγώ να ποθώ να είμαι δική Σου…

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Απρίλιος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved