FrThemiKentriki28814sk(Πώς βρέθηκε από την Αυστραλία και τη σκηνή της συναυλίας με τους Rolling Stones, στη Σιέρα Λεόνε, που σήμερα ζει σκηνές Αποκάλυψης.
Η ανατρεπτική ζωή του έγινε σενάριο ταινίας)

(Αποσπάσματα από σχετικό άρθρο της Σοφίας Κατσαρέλη στο news247)

Η ζωή του ιεραπόστολου, πατέρα Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, χωράει από μόνη της τις ζωές πολλών ανθρώπων μαζί και άλλες τόσες, που οι περισσότεροι δεν θα ζήσουμε ποτέ. Στα νιάτα του υπήρξε ροκ σταρ (…) άθεος, μαρξιστής, νέος με αξιοζήλευτη μόρφωση, υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, που διαδήλωνε για τα δικαιώματα των αδύναμων και ακαδημαϊκός με πολλά υποσχόμενη καριέρα. Όλα αυτά, ανήκουν στο παρελθόν, αφού τα τελευταία χρόνια ηγείται της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη Σιέρα Λεόνε.
(…)
Η «απίστευτη ιστορία του πατέρα Θέμη» τράβηξε την προσοχή του Hol­ly­wood και ήδη, είναι στα σκαριά η παραγωγή ταινίας για τη ζωή του.


Τον αποκαλούν «Άγιο της Αφρικής», γιατί στο πρόσωπό του βλέπει κανείς τον καλόγερο, τον χαμηλών τόνων άνθρωπο, τον «πατέρα» που απλώνει το χέρι του, για να μοιράσει φαγητό, φάρμακα, νερό… αγάπη. Χωρίς διαφήμιση, χωρίς φώτα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, 70 ετών σήμερα, αναμειγνύεται με τους ανθρώπους του Free­town και ζει όσα βιώνουν.
Ο νεαρός μπασίστας των Flies, που «χάρισε» την καρδιά του στους φτωχούς
Γεννημένος το 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από Έλληνες μεγάλωσε στην Αυστραλία. Ως νέος, υπήρξε επικεφαλής του συγκροτήματος «The Flies»… βρέθηκε στην ίδια σκηνή με τα θρυλικά σκαθάρια, τους Bea­t­les, αλλά και τους Rolling Stones … Παρά την ταραχώδη ζωή του ροκ σταρ, μελετούσε τα θρησκεύματα, για να βρει απαντήσεις στα υπαρξιακά του ερωτήματα. Πιστεύοντας πως «η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου», μελέτησε τη Θεολογία και πήρε το πτυχίο του από την Καθολική Θεολογική Σχολή «Cor­pus Christi». Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Μελέτησε την Εβραϊκή και Αρχαία ελληνική στο Πανεπιστήμιο Har­vard. Στη συνέχεια, πήρε το ντοκτορά του στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Prince­ton και επέστρεψε στην Αυστραλία, όπου από το 1988 μέχρι το 1998 δίδαξε στη Θεολογική Σχολή του Σίδνεϊ «Άγιος Αντρέας» και στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Θεολογία και την Αρχαία Αιγυπτιακή Γλώσσα, την Κοπτική …

FrThemiFliesGroup28814sk

Το 1972 άφησε στην άκρη την πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή καριέρα, τη θέση που του εξασφάλιζε έναν καλό μισθό, πέταξε τα κοστούμια και τις γραβάτες, φόρεσε ράσα και έγινε ιεραπόστολος, αρχίζοντας μία νέα, μία τελείως άλλη ζωή. Το 1999 ξεκίνησε το έργο του στην Κένυα, με την εντολή του μακαριστού πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κυρού Πέτρου, αφού χειροτονήθηκε διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης. Εκεί ίδρυσε το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολέγιο, το Ortho­dox Teacher’s Col­lege of Africa. Από το 2007, ο πατριάρχης Θεόδωρος του έδωσε εντολή να πάει στη Δυτ. Αφρική, στη Sierra Leone. Εκεί βίωσε συγκλονιστικές στιγμές, με φόντο ανατριχιαστικές εικόνες. Ο εμφύλιος πόλεμος άφησε πίσω του ανθρώπους ακρωτηριασμένους και παραμορφωμένους. Την προσοχή και αγάπη του τράβηξαν τα θύματα αυτού του πολέμου, αλλά και οι γυναίκες στις φυλακές του Free­town, στις οποίες αγοράζει από μία ραπτομηχανή, για να μπορέσουν να εργαστούν και να ζήσουν τα παιδιά τους, μετά την αποφυλάκισή τους.

Σήμερα
»… Ο Έμπολα έριξε τη χώρα ξανά 10 χρόνια πίσω», λέει ο πατέρας Θέμης στην αρχή της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας.
«Οικονομία και τουρισμός έχουν νεκρώσει. Πολλοί έχουν ήδη φύγει, από όσους ήταν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι περισσότεροι έχουν φύγει. Ακόμα και στην Αμερικανική πρεσβεία, έχει μείνει μόνο το απαραίτητο προσωπικό … Δεν έχουμε καμία ιδέα, από πού προέρχεται ο ιός. Ζούμε σε μία παράξενη, αόρατη φυλακή, όπου δεν ξέρεις πότε θα έρθει ο φύλακας, να σε πάει στο απόσπασμα. Υπάρχει μία περίοδος, που ο ιός θα φανερωθεί εξωτερικά. Το λιγότερο σε 2 ημέρες, το περισσότερο σε 21 ημέρες, αλλά συνήθως ενδιάμεσα, περίπου σε μία εβδομάδα. Αν σηκωθώ το πρωί λίγο πιο ζεστός, νιώθω ότι μπορεί να έχω νοσήσει … Όμως, εδώ έχουμε τόσους πολλούς να σκεφτούμε, έχουμε χιλιάδες προβλήματα καθημερινά. Έχουμε ιδρύσει ολόκληρο χωριό, για τα ακρωτηριασμένα θύματα του εμφυλίου πολέμου, με τη βοήθεια της Ελλάδας και των αδελφοτήτων, κυρίως της Θεσσαλονίκης και της Αυστραλίας. Η Ελλάδα μας βοηθάει στη μάχη του Έμπολα. Όχι επίσημα από την κυβέρνηση, αλλά από τον λαό … Τώρα, ετοιμάζονται από τη Θεσσαλονίκη να μας στείλουν κοντέινερ. Θεού θέλοντος, θα φτάσει σε έναν μήνα, αν δεν απαγορεύσουν και τα καράβια, γιατί ήδη έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις. Είμαστε στιγματισμένοι, είμαστε μία χώρα, που δεν ακουμπάει κανείς», λέει ο πατέρας Θέμης … Η Ελλάδα είναι Αμερική σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει εδώ. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο μέσος όρος που δίνει το κράτος για κάθε άτομο στην υγεία, είναι 3.000 ευρώ τον χρόνο. Έτσι έχει υπολογίσει το κράτος, ότι κάθε άτομο θα στοιχίσει για την υγεία του τόσο. Εδώ, είναι 60 δολάρια τον χρόνο».
Δεν μπορώ να μην ρωτήσω, αν φοβάται ποτέ για τη ζωή του. Κι εκείνος, απαντά:
«Δεν φοβάμαι, ανησυχώ. Δεν έχω πάθει παράλυση. Ο φόβος φέρνει πανικό. Όταν σκέφτεσαι με φόβο, δεν σκέφτεσαι καθαρά. Αυτό που μου έχει δώσει ο Έμπολα είναι ανησυχία. Αυτό έχω, ναι. Πληρώνω, για τις αμαρτίες που έκανα, όταν ήμουν νέος ροκάς», λέει γελώντας και η κουβέντα πηγαίνει αυτόματα στην ταινία.
«Στην αρχή, δεν ήμουν σύμφωνος, γιατί είμαι καλόγερος και η ζωή του καλόγερου πρέπει να είναι αφανής. Δεν πρέπει να ζητάς δόξα, πρέπει να ζητάς για τους άλλους, όχι για τον εαυτό σου. Όμως, όταν πέρασε ο καιρός και το σκέφτηκα, είπα ότι η Ορθοδοξία δεν ακούγεται στη Δύση … Ακούγεται για τη Μητέρα Τερέζα, τον πάπα. Όταν πέθανε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Άγιο Όρος, δεν ακούστηκε καθόλου. Αν ήταν ο πάπας, θα ήταν πρώτο θέμα. Για την Ορθοδοξία, δεν λένε τίποτα. Και σκέφτηκα, είμαστε όχι μόνο ξεχασμένοι, αλλά μας βλέπουν ύπουλα, βλέπουν την Ορθοδοξία σαν ένα σύστημα παλιό, που ακολουθεί τον παλιό δρόμο. Την ανέχονται, αλλά δεν την θέλουν!»
«Οπότε, σκέφτηκα, αν το Hol­ly­wood ενδιαφέρεται, ας το κάνουμε, για να δείξουμε, ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η παρεξηγημένη Ορθοδοξία, που δεν έχει καλές δημόσιες σχέσεις στη Δύση. Κι όταν λέω Δύση, εννοώ τα media της Γαλλίας, της Αμερικής, της Γερμανίας, της Αγγλίας… Είναι μία ευκαιρία, να δείξουμε στη Δύση το έργο, που νομίζει ότι δεν κάνουμε. Το βλέπω σαν θετική ευκαιρία, για να προβάλουμε αυτό το έργο», λέει.

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Αύγουστος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved