(Εφημερίδα Καθημερινή, Ψηφιακή Έκδοση, 13.5.2014)

Το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε σήμερα το μέρος των υποστηρικτών του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, αποφαινόμενο πως μπορεί να απαιτηθεί από την Google, την υπ» αριθμόν ένα στον κόσμο μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, να αφαιρέσει ευαίσθητες πληροφορίες από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Η υπόθεση φέρνει στη δημοσιότητα τη μάχη ανάμεσα στους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης και τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, που λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το «δικαίωμα στη λήθη», που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν τα ψηφιακά ίχνη τους από το Ίντερνετ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η απόφαση αυτή συνιστά έκπληξη, διότι αντιβαίνει στην άποψη του γενικού εισαγγελέα, την οποία ακολουθεί εν γένει το Δικαστήριο. Αυτός ο τελευταίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2013 πως η Google δεν είναι υπεύθυνη για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις σελίδες της και πως δεν μπορεί να γίνει επίκληση του «δικαιώματος στην (ψηφιακή) λήθη» σε ό,τι την αφορά.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ), που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, ήρθε αφού ένας Ισπανός, ο Μάριο Κοστέχα Γκονθάλεθ, διαμαρτυρήθηκε στην ισπανική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων πως η παρουσία μιας ειδοποίησης πλειστηριασμού της κατοικίας του, έναντι ενός χρέους που στη συνέχεια είχε ρυθμισθεί, στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google, συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητάς του.

Η υπόθεση είναι μία από 180 παρόμοιες περιπτώσεις στην Ισπανία. Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν από την Google να διαγράψει τις προσωπικές πληροφορίες τους από το Διαδίκτυο. Η εταιρεία υποστηρίζει πως ο εξαναγκασμός της να αφαιρέσει τέτοια δεδομένα ισοδυναμεί με λογοκρισία.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως τα δικαιώματα των προσώπων, η ιδιωτικότητα των οποίων παραβιάζεται, υπερτερούν του γενικού δημόσιου συμφέροντος.

«Εφόσον διαπιστώνεται, έπειτα από αίτημα εκείνου στον οποίο αφορούν τα δεδομένα, πως η συμπερίληψη αυτών των συνδέσμων στον κατάλογο είναι, στην παρούσα στιγμή, ασυμβίβαστη με την κατευθυντήρια οδηγία, τότε οι σύνδεσμοι και η πληροφορία στον κατάλογο των αποτελεσμάτων πρέπει να διαγράφονται», δήλωσαν οι δικαστές.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως οι άνθρωποι μπορούν να ζητούν από την Google να διαγράφει ευαίσθητα δεδομένα ή να προσφύγουν σε μια αρμόδια αρχή, εφόσον η εταιρεία δεν συμμορφώνεται προς το αίτημά τους.

Η ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία για την προστασία των δεδομένων, η οποία υιοθετήθηκε το 1995, αναθεωρείται τώρα για να καταστούν αυστηρότεροι οι κανόνες.

Η Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει την απόφαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS

Ο καθένας μας, όσο μικρός κι αν είναι, είναι μεγάλος για τον αιώνιο Θεό.

come

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί! Να πλοηγηθούμε μαζί στην Ελπίδα που χαρά ζει. Και γιατί ζει χαρά και χαράζει τώρα και στο διαδίκτυο; Γιατί είναι ωραίο όταν πλοηγούμαστε να μοιραζόμαστε! Να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας για πρόσωπα που μας εμπνέουν, για γεγονότα που μας προβληματίζουν, για βιβλία που μίλησαν μέσα μας αλλά και για να ανταλλάζουμε ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, παρουσιάσεις και πολλά ακόμη θέματα. Καλώς ήρθες!

Έλα να πλοηγηθούμε μαζί

Αύγουστος 2017
Δευ Tρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Πολυμέσα

Cred­its| Επικοινωνία|Sitemap|

Copy­right © 2016. Ελπιδικό Φοιτητικό Σώμα. All Rights Reserved